Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler blir egenanställda

Antalet egenanställda ökade med nästan 50 procent förra året, visar en undersökning från Novus. Anställningsformen har nu också börjat locka vårdpersonal.

Egenanställning är en global trend. Arbetstagarna vill rå mer över sina liv och sin arbetstid. En visstidsanställning innebär heller inte längre samma trygghet som förr, säger Stephen Schad, ordförande för Egenanställningsföretagen i Sverige, till TT.

En egenanställd är inte detsamma som en egen företagare utan ansluter sig via ett företag, men tar själv in och utför uppdrag åt sin arbetsgivare. Det kan handla om en frilansande fotograf som upphandlar med sina kunder som om hen vore egen företagare. Men arbetsgivaren tar hand om den anställdes försäkring och sköter administrationen. Anställningsformen är vanlig inom en rad medieyrken, som fotografer och journalister.

Men vi ser att det också kommer inom vården, bland barnmorskor. Det blir ett sätt att påverka sin löneutveckling. Medan ett bemanningsföretag kan ta nästan 50 procent av lönen tar ett egenanställningsföretag bara 8 procent, säger Stephen Schad. Däremot har egenanställda svårare att beviljas rätt till a-kassa, påpekar han.
Vi borde se alla egenanställda som anställda och ge dem samma rätt till ersättning vid arbetslöshet, säger Stephan Schad.