Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler poliser i Sverige – men färre i Dalarna

När en dödsolycka mellan en personbil och en ambulans inträffade i närheten av Sälen på annandag jul ifrågasattes polisresurserna i området. Något som inte är helt rättvisande.

– Jämfört med för två år sedan är vi 35 poliser färre nu, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig hos polisen i Dalarna.

För några år sedan gjordes en större satsning, bland annat på utbildningssidan, för att antalet poliser i Sverige skulle öka. Så har också skett. Nu finns 20 000 poliser i landet.

På dalapolisens hemsida konstateras att det var en angelägen satsning, ”men några kvarvarande effekter kan inte ses i Dalarna”, skriver Stefan Dangardt.
Jämfört med årsskiftet 2010-2011 har antalet poliser minskat i Dalarna och uppgår till 456.
Det är för övrigt också den nivå som dalfolket får räkna med på de olika polisstationerna- och kontoren runt om i länet.
– Det antalet tycker Rikspolisstyrelsen är vad som behövs i Dalarna, säger Stefan Dangardt.

Ändå är det under de senaste åren rätt så många nya poliser som anlänt till Dalarna för att bidra till att upprätthålla lag och ordning.
Sedan satsningen för ett ökat antal poliser inleddes 2006 har mellan 100 och 150 sökt sig till Dalarna. Samtidigt har många, med ålderns rätt, tackat för sig. Färre har dessutom tagit chansen att jobba tills de är 67 år.

– Nu i år tar vi emot 19 aspiranter, samtidigt har vi 17 som går i pension. Nettot av det blir alltså bara två nya poliser.
Utöver dessa tillskott och avgångar i kåren kan det tillkomma eller falla bort personal som flyttar till eller från Dalarna av andra anledningar.
– Lättast är det att rekrytera till Falun och Borlänge, svårare till exempelvis att fylla luckor i Avesta, Ludvika och Malung-Sälen.
Visst är det viktigt att polisen är synlig på gator och torg.
Stefan Dangardt tycker att polisen även ska finnas på annat håll där vanligt folk finns.
– Att twittra tar inte extra resurser i anspråk. De gör det i polisbilen när de är på vägarna.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se