Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler sjukskriver sig och jobbar övertid

Att landstinget ändrar villkoren för nattarbete har kraftigt försämrat arbetsklimatet bland personalen på Falu lasarett. Sjuksköterskor överväger att säga upp sig eller gå ned i arbetstid. Fler sjukskriver sig.

– Många är slutkörda, ledsna och arga, säger Christoph Frank, sjuksköterska.
Han arbetar sedan sex år på Falu lasaretts intensivvårdsavdelning och uppvakning för nyopererade patienter. Sedan i våras märker han en stor skillnad på stämningen bland personalen. Övertidstimmar och sjukskrivningar har ökat för att personalen inte får tillräcklig vila efter nattarbete. Det finns uppgifter om att många redan har sagt upp sig.

– Inte förrän nu ser man effekterna av ändrade villkor för nattarbete, att heltidsscheman inte går ihop längre. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har avtal om nio lediga dagar på ett fyraveckorsschema. Det kan nästan inte uppfyllas längre, säger han.
– Tidigare har man fått 3,2 timmars återhämtningstid för 10 timmars nattarbete. Det har landstinget tagit bort för att försöka spara. Men tvärtom har man fått fler sjukskrivna och mer personal som drar ned på arbetstid. Väldigt få jobbar hundra procent.

Störst problem finns på förlossningen, akutavdelningen, barn, kirurg och intensivvården. Problemen löses kortsiktigt med att personalen jobbar mer övertid.
– Folk måste inte, men det är bra betalt. Problemet är att det inte håller i längden. De skulle behöva vila i stället. Många resignerar, säger Christoph Frank.
Anställda försöker hitta sina egna lösningar istället för att se till det gemensamma bästa, menar han.
Själv arbetar Christoph 75 procent för att få ihop arbets- och familjeliv. Han ser även en möjlighet att gå ned mer i tid och delvis jobba i Norge. Men han är bekymrad över utvecklingen inom Dalarnas sjukvård.

Just nu ser han att färre operationer än vanligt utförs.
– Patienterna ska stå i fokus och Dalarnas befolkning ska ha en sjukvård som håller. Men nuvarande utveckling leder till stora brister och sämre bemötande i slutenvården och även i öppenvården, säger han.

Landstinget har tidigare lockat personal med goda villkor men dessa försvinner nu, konstaterar han.
– Om landstinget vill vara en attraktiv arbetsgivare så måste det skapa en vettig arbetsmiljö. Nu hotar generationsskiftet och landstinget måste göra stora satsningar på utbildningen. Det kostar också pengar, betonar Christoph Frank.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se