Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler unga mår psykiskt dåligt

Självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 13-25 år.
”Varför väljer så många unga bort livet?” var rubriken för en temadag med Psykiatrins utvecklingsenhet.

Annons

– Psykiskt illamående har ökat bland unga, säger Ullakarin Nyberg, överläkare och psykiater.
Hon föreläste vid temadagen som hölls på Högskolan Dalarna i samverkan med Dalarnas nätverk för psykisk hälsa.
Ullakarin Nyberg är forskare med suicid, självmord, som ämne vid Karolinska institutet i Stockholm.
Psykisk ohälsa har biologisk bakgrund och handlar om förändringar i hjärnan som kan återhämta sig med behandling, förklarar hon.
– Man kan lika gärna få en depression som hjärtinfarkt, det är viktigt att sprida det. Om man utsätts för psykologisk stress så beror det på sårbarhet vilken reaktion man får.

Självmordstalen bland unga är relativt konstanta. Självmord är den vanligaste dödsorsaken även i åldrarna 15-44 år.
– Men det är viktigt att komma ihåg att få dör i den åldersgruppen totalt sett. Det största antalet som dör i självmord är äldre män.
En sak som märks bland unga är att självskadebeteende ökar.
– Det finns oroande tecken på att unga är mer stressade och mår psykiskt dåligt i dag. Många har svårt att leva upp till kraven. Det handlar mycket om utanförskap bland unga. Vi har ett samhälle som är ganska uteslutande och individualistiskt, säger Ullakarin Nyberg.

En pjäs om ungdomar och självmord inledde temadagen. Skådespelarna Ebba Trulsson och Dejmis Rustom gestaltade två ungdomars kärlek, glädje och sorg. En sak pjäsen visade på var svårigheten att bli hörd för den som mår dåligt. Men också svårigheten att be om hjälp.
– Man ska inte vara rädd att be om hjälp. Den största risken är det för dem som är tysta och arga. Det är farligt att gömma saker på insidan, så fort man delar det med någon så blir det oftast lättare, säger Ullakarin Nyberg.
– Men det är svårt att få rätt hjälp. Har man svåra problem så finns barn- och ungdomspsykiatrin. Men om livet är svårt så kan man få stå ett halvår i kö hos kuratorn på vårdcentralen. Det är en lång tid för unga, säger Ullakarin Nyberg.
Ullakarin Nyberg kommer snart ut med en bok, ”Konsten att rädda liv – om att förebygga självmord”.
– Man ska alltid reagera starkt då någon ung säger att de tänker på att ta livet av sig. Man ska bekräfta någon som mår psykiskt dåligt och tala om att man är orolig. Tala om att det finns möjlighet att få hjälp och inte vara rädd att vara lite tjatig eller ta ett aktivt initiativ, säger hon.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se