Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera falsklarm polisanmälda i Mora: "Det är oerhört allvarligt"

På fyra dagar har räddningstjänst och ambulans fått rycka ut på flera allvarliga larm om trafikolyckor och en misshandel i Mora kommun – som alla visat sig vara falska.
Nu har räddningstjänsten polisanmält falsklarmen.

Annons

Det hela började i onsdags när räddningstjänst och ambulans larmades till en trafikolycka på riksväg 70 vid Moraklockan. Mannen som larmade uppgav att det fanns fastklämda personer i en bil och larmet togs på stort allvar. Men när räddningsenheterna kom fram till olycksplatsen fanns inte ett spår av någon olycka.

På fredagen inkom ett nytt larm om en allvarlig trafikolycka i kommunen – denna gång i Hånåkni.

– Där har mannen uppgett att det funnits avlidna personer, säger Johan Szymanski, räddningschef vid räddningstjänsten i kommunen.

Men även den olyckan visade sig var falsk.

Under lördagen inkom ytterligare två falsklarm, från samma person. Först ett misshandelsfall och sedan en trafikolycka på riksväg 70 söder om Mora.

– I det fallet var ambulansen på väg på andra uppdrag och fick prioritera om för att åka till olyckan. Det är oerhört allvarligt och risken är stor att något allvarligt händer, säger Johan Szymanski och fortsätter:

– Alla falsklarm har varit av allvarlig karaktär så man måste ju ta dem på allvar.

Räddningstjänsten ser ytterst allvarligt på falsklarmen och har nu polisanmält dem i hopp om att få mannen att sluta.

Även polisen tar anmälan på allvar och kommer att utreda händelsen.

– En utredare kommer att undersöka larmen, dels kolla på hur samtalen har kommit, om det är olika telefoner och så vidare, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen region Bergslagen.

Polis och räddningstjänst misstänker att alla falsklarmen är inringda av samma person.

– I kväll (lördag) var det samma person, men i övrigt vet vi inte.

Hur allvarligt ser ni på falsklarmen?

– Det är jätteallvarligt. Dels tar det resurser från räddningstjänst och ambulans att åka ut på de här ärendena och i värsta fall kan det behöva prioriteras, vilket gör att personer som behöver hjälp kanske får vänta, säger Erik Hiding.