Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera krisår för Peace & Love - läs historien om festivalen

Från 900 till 50 000 besökare. Peace & Love har gjort en makalös resa, men redan efter andra året befann sig festivalen i ekonomisk kris. Läs om hur festivalen växt år från år i vår stora genomgång.

1999
Grunden till Peace & love-festivalen i Borlänge läggs på en antirasistgala som arrangeras 1994 och på Hurricane bar.

- Vi hade egentligen inte som mål att göra en festival av det. Vi ville göra något meningsfullt, berättar Jesper Heed, kreativ chef och en av grundarna.

1999 heter festivalen Peace and Love -99. Den kallas för fredsfestival i tidningen och hålls på Bolanche i två dagar i augusti. Man har två scener och dragplåstren bland de drygt 30 banden är Ken och Nomads. 900 personer besöker arrangemanget och runt tio personer har ansvar för festivalen.

- Första kvällen slogs det sönder en massa brandposter på hotellet där banden bodde så vi blev portade från hotellet. Vi vet fortfarande inte vem som gjorde det. Vi misstänkte länge The Ark, men de är rentvådda.

Vinsten från festivalen går detta år till krigsdrabbade i Kosovo och jordbävningsoffer i Turkiet.

2000
Festivalen hålls i Folkets park med artister som Thåström och Lars Winnerbäck. Det blir uppståndelse då socialnämnden avslår ansökan om öltält för allmänheten på festivalområdet. Efter många om och men får man tillstånd samma dag som festivalen startade. Efter arrangemanget är festivalen i kris. Festivalen går back med 180 000 kronor.

- Vi hade vuxit för fort. Vi hade behövt 3000 besökare, men fick 2000. Det var en av de tyngsta svackorna, förklarar Heed.

2001-2002
Festivalen flyttar till Stationsgatan där man delar scen med Borlängefesten. Ett försök till camping görs 2001 utan att bli någon större succé. Underskottet från året innan hämtas hem under 2001.

2002 flyttar festivalen från att vara i augusti till att bli den första veckan i juli.

- 2001-2002 var tunga år, men bra på sitt sätt. Vi försökte hitta formen.

2001 spelar bland annat Sator och Backyard Babies. 2002 gästas festivalen av El Musico och Sugarplum Fairy med flera.

2003
Festivalen är fortfarande ett tvådagarsarrangemang, men detta år har man även en förspelskväll där bland annat Jakob Hellman framträder.

- Det var här allt började. Vi gjorde succé regionalt, men utanför Dalarna var det fortfarande ingen som visste om oss. Men det var en bättre inramning, konceptet började ta form, säger Jesper.

Festivalen får kritik från polisen på grund av mycket ungdomsfylla. Band som Pain och Fireside finns på spelschemat. Festivalen har 5000 besökare.

2004
Festivalen växer till tre dagar och har runt 10 000 besökare. Området utökas till en större del av centrum. Detta är det år då festivalen håller på att gå i konkurs.

- Det var för tidigt att öka till tre dagar. Vi gick back med närmare en miljon och var ett tag tveksamma till om vi kunde fortsätta, men det höll vi hemligt. Vi fick ringa runt till våra fordringsägare och fråga om vi kunde vänta med faktureringen. Vi lade upp en betalningsplan på ett år och skar ned på allt.

Diskussioner kring ljudnivåer pågår, men man beslutar sig ändå för att ha kvar festivalen i centrum.

- Från början var det inte tänkt att ha festivalen i centrum, vi skulle bara komma i gång och sedan flytta ut den. Nu vill de flesta ha den i stan.
Detta år spelar band som Motörhead och Hanoi Rocks.


2005

Campingen tas i bruk på allvar på gräs- området vid Folkets park.

- Jag kommer i håg att folk var rädda för sorkar, marken var inte riktigt preparerad.
Arrangörerna tar nu för första gången ut en lön då man både lyckas hämta hem förlusten från året innan och gå med vinst.

Festivalen har nu runt 10 000 besökare per dag. Enligt turistbyrån i Borlänge drar festivalen in 5,9 miljoner till kommunens näringsliv.

Artister som Ulf Lundell, Mando Diao och Moneybrother gästar festivalen.

2006
Genombrottet. Festivalen växer till fem dagar, varav två är forumdagar, och får stort massmedialt utrymme. Arrangemanget flyttar nu till sista helgen i juni för att inte krocka med Roskildefestivalen.

15 000 biljetter säljs och omsättningen i centrum ökar med 15 miljoner.

Band som Patti Smith, New York Dolls och Ed Harcourt finns på plats.

- Att boka Patti Smith är det bästa vi har gjort med tanke på hennes budskap och kraft.
Jesper Heed och Sara Olsson från Peace & Love får kommunens kulturpris.

- Det var väldigt kul, men också jobbigt. Det är en massa personer som jobbar med festivalen, som en gemensam kraft, men vi fick priset i våra namn. Jag tänkte först inte ta emot det, men sedan gjorde vi klart att priset var till alla som jobbar med festivalen.

2007
Peace & Love fördubblar nästan sin omsättning jämfört med året innan och växer på alla fronter.

Festivalen går också på export till Chile.

- Det gick bra, men det blev kostsamt då vi inte fick alla bidrag vi hade sökt. Vi gjorde det som välgörenhet, men så här i efterhand skulle man kanske ha startat ett kulturhus eller liknande i stället, säger Jesper Heed.

Det här året, liksom tidigare år, får festivalen kritik för att det städas för dåligt efter festivalen.

Artister som Alice Cooper, Iggy Pop och The Ark spelar.

2008 Med 25 000 besökare per dag blir Peace & Love sommarens näst största festival i landet. Redan i maj är de 22 000 festivalpassen slut. Festivalen blir nu sex dagar.

Stora problem med busstrafiken i centrum på grund av festivalens avspärrningar.
Festivalen betalar ut en miljon i bidrag till de föreningar som är med och jobbar som funktionärer under festivalen och kommunen beräknar att festivalen drar in 40 miljoner till näringslivet i stan.

Band som Sex Pistols, Kent och Roky Erickson spelar.

2009
Över 32 000 pass är sålda och man är nu den största festivalen i landet. Festivalen har elva scener och man utökar området till Folkets park och centrum. Campingen blir vid sportfältet.

Festivalen har tio personer anställda året om och mellan 100 och 200 personer avlönas. Budgeten ligger på mellan 30 och 40 miljoner.

- Det är så sjukt mycket pengar så jag knappt förstår det. Ambitionen har aldrig varit att Peace & Love ska tjäna pengar, det är nog därför vi har växt så fort, sa Jesper Heed till DT 2009.

-Peace & Love har hittat sin rätta form, men jag känner lite stress och en oro för att vi har tagit in för mycket folk i år. Speciellt med tanke på säkerheten, vi har förstärkt den delen, men det är svårt att bedöma hur folk rör sig, menar Jesper Heed.

2010
Peace & Love växer ännu mer omsättningen når 74 miljoner kronor. För första gången bokas en riktig världsartist, Jay Z. Tillsammans med hustrun Beyoncé landar han på Dala Airport och när stjärnan ställer sig Utopscenen finns över 42 000 personer i publiken.

DT:s nöjesredaktör Anders K Gustafsson tror att bokningen bidrog till att stärka festivalens status i Sverige.

- Han kostade säkert en massa pengar men han levererade verkligen. Alla stod kvar och lyssnade, säger Anders K Gustafsson som innan festivalen hade efterlyst en satsning på mer hiphop.

2011
Den 23 mars 2011 släpper Peace & Love en musikbomb. Bob Dylan har bokats till festivalen.

- Vi har velat ha honom länge. Det är sagolikt att publiken i Borlänge får uppleva Bob Dylan, säger festivalchefen Patric Hammar till tidningen under våren.

Bob Dylan anländer med buss till ett Peace & Love som än en gång slagit publikrekord. Flera veckor innan festivalen är alla festivalpass slutsålda och 50 000 personer finns på festivalområdet. För första gången når Peace & Love 100 miljoner i omsättning.

Hur bra var då legendens spelning? DT:s Carl-Johan Bergman ger en trea i betyg och skriver:

"Spelningen når dock aldrig ovan de regntunga molnen. Den lunkar på, ibland lite snabbare, roligare och bättre. Det finns några stunder som är stora, några som inte är de

2012
Än en gång är Peace & Love Sveriges överlägset största festival, men festivalen når aldrig samma försäljningsframgång som 2011. Omkring 48 000 biljetter säljs dock och festivalen når återigen en omsättning på cirka 100 miljoner.

Det stora dragplåstret är Rihanna som anländer med flyg till Mora flygplats, och därefter körs med bil till Borlänge. Många är dock kritiska efter spelningen och menar att stjärnan varit frånvarande. Det visar sig senare att Rihannas mormor avlidit strax innan spelningen.

Ekonomiskt blir festivalen ingen succé. Den 27 september kan DT avslöja att festivalen har skulder på 13 miljoner kronor.

– Festivalen hade förmodligen inte gått back om det hade varit ett separat festivalbolag. Det är övriga verksamheter och projekt som kostat mycket, säger Peace & Loves vd Jesper Heed.

2013

Chockbeskedet kommer. Peace & Love ställs in och festivalen går i konkurs när bara 9000 biljetter sålts.

"Det var oförsvarbart att fortsätta. Vi är alla otroligt ledsna" skriver Peace & Loves vd Jesper Heed i ett brev.

4 november: DT kan avslöja att festivalen återuppstår.