Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera kvinnor bland de misstänkta • Tre från Dalarna bland de gripna

Klockan 14.16 den 20 september klev polisen in hos en 42-årig man i Borlänge. Datorer togs i beslag och han anhölls och häktades.
I går slog polisen till på 23 adresser i tolv orter från Norrbotten i norr till Småland i söder. Ett 20-tal personer anhölls och ett stort antal datorer togs i beslag.
- Några misstänkta är ännu på fri fot, men vi har deras datorer, säger åklagaren Niclas Eltenius.

Tillslaget i Borlänge för en månad sen har lett till ett av landets största utredningar om barnporr. Brotten är grova främst på grund av råheten i innehållet och spridningens omfattning. Däremot är beslagen relativt måttliga, tusentalet bilder och ett antal filmer.
Märkligast med bor-längeutredningen är att ett stort antal av de misstänkta är kvinnor. Bland dem finns en 63-årig kvinna bosatt i Upplands Väsby.
Under onsdagens razzia greps två personer från Dalarna, en 49-årig man i Borlänge och vad som enligt obekräftade uppgifter är en kvinna från Hedemora.
- Vi håller nu på och förhör samtliga anhålla var och en för sig innan jag beslutar om eventuell häktning, säger Niclas Eltenius.
Samtliga som nu gripits eller efterspanas har blivit misstänkta genom sina kontakter med 42-åringen i Borlänge. Enligt Niclas Eltenius är det från hans dator det spridits bilder och film till de övrigas.
- Men det finns förstås anledning att tro att också de spridit film och bilder vidare till andra. Det ska vi nu försöka utreda, säger Eltenius.
Åklagaren bekräftar vidare uppgifter om att polisens intresse för 42-åringen initierades av tips utifrån. Det ledde till spaningar som sedermera utlöste ingripandet mot honom och beslagen som nu lett vidare till de 23 som nu berörs av tillslag.
I DD:s rapportering om gripandet av 42-åringen berättade Niclas Eltenius att hans utredare letade identifierbara offer och undersökte möjligheten att 42-åringen själv producerat några av filmerna i beslagen.
- Det kan jag för dagen inte göra några uttalanden om, säger Eltenius i dag.
Forskaren och doktoranden vid institutet för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet, Marie Eneman har undersökt alla domar och förundersökningar om barnporrbrott mellan 1993 och 2008. I en TT-intervju säger hon sig vara förbluffad över antalet kvinnor bland de misstänkta:
- Det finns ingen motsvarighet till detta. Forskningen om kvinnliga sexualförbrytare är nästan obefintlig, men det innebär ju inte att de inte finns. Det gör de ju, säger Eneman till TT.

GUBB JAN STIGSON