Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera olika nyanser av rock

Sabaton Open Air – Rockstad: Falun är en festival med tung profilering och tydlig nisch. Men den som tror att det blir enformigt för den sakens skull har fel – rocken har många ansikten.

Festivalens andra dag, fredagen, bjöd på en kavalkad av rock i alla dess former. Stämningen vid scenområdet känns på ett sätt nästan lite som en rockmässa snarare än festival. Besökarna kan gå runt och provsmaka olika genrer och nyanser.

Svenska Junkstars fick den otacksamma uppgiften att försöka väcka upp festivalbesökarna tidigt på eftermiddagen. Med vältatuerad punkrock lyckades de i alla fall få lite fart på de slitna få som letat sig fram. Bandet själva är inte heller sena med att erkänna att de också känner av den föregående kvällen och kollar bakisläget hos publiken genom handuppräckning.

Falu- och Borlängebandet Fimbultyr bjöd på vikingblackmetal, något som för de flesta, med undantag för hardcorefansen, måste vara något utöver det vanliga. Det är en sorts aggressiv metal där låtbudskapen inspirerats ur fornordiska skrifter. Det går hem hos publiken som verkar nyfiken.

Dagen erbjuder en bra mix av inriktningar och stilar. För någon som är relativt obevandrad i hårdrocksterrängen finns mycket att upptäcka. Italienska Elvenkings musik är en mix av olika stilar och instrument som slutligen landar i en sorts folk/power metal. Att Mustasch sen ska avsluta kvällen känns såklart givet och kommer säkert bli en höjdpunkt. Men på ett sätt är det lite trist också, man har ju hört det förut. Roligare då med lite vikingblackmetal.

Kalle Sundin
kalle.sundin@daladem.se