Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera trafikolyckor på morgonendalarna

Under måndagsmorgonen har flera olyckor inträffat i trafiken. Det finns anledning att uppmana trafikanter att ta det lugnt på vägarna.

Vid åtta-tiden på morgonen blev en personbil påkörd bakifrån av en annan bil på riksväg 50/E16 mellan Karlsvik och Ornäs i riktning mot Borlänge. Bilen som blev påkörd körde vidare medan bilen bakom sladdade ner i diket. Två personer fördes till sjukhus. Det blev långa köer under räddningsarbetet.
Vid 9-tiden snurrade en bil på riksväg 50 och hamnade i mitträcket. Olyckan inträffade mellan köpcenter Tallen och Falun i riktning Falun. Det hann aldrig bildas köer eftersom bilen bärgades snabbt bort från platsen.

En olycka inträffade också i Landforsen, riksväg 50 utanför Ludvika. Där var två bilar med totalt tre personer inblandade. Olyckan inträffade i riktning mot Ludvika och framkomligheten var begränsad.
Så kallad svarthalka förekom under måndagen på de mest trafikerade riksvägarna. I Landforsen kom en mindre Toyota i sladd, hamnade över på vänstra körbanan och kolliderade med en mötande SUV.  Av tre inblandade personer fördes två till lasarett.
– Detta är nästan värsta väglaget. Vi kände under utryckningen hur halt det var fast det inte syns på håll, sade räddningsledaren Åke Larsson, Ludvika räddningstjänst.
Fenomenet brukar kallas svarthalka. Det bildas som ett tunt istäcke på svarta, snöfria, vägbanan. Fenomenet har förekommit flera gånger i vinter. Kall snö blåser kors och tvärs över vägbanan. Ju tätare trafik desto större risk att det förrädiska istäcket, som inte syns på håll, blir glashalt.

– Det förefaller som att den mindre bilen fått sladd och träffats rakt in i passagerarsidan av den mötande större bilen, sade Åke Larsson.
– Tur att föraren av lilla bilen inte hade nån passagerare, för där kom smällen.
Den lilla Toyotans säkerhetssystem, krockkudde och -gardiner, har utlösts och sannolikt bidragit till mindre skador än annars för föraren.
Föraren av SUV:en klarade sig närmast oskadd. Passageraren i SUV:en var opererad för hjärtåkomma och fick följa med ambulans för kontroll. Det uppstod kilometerlånga köer på riks 50 på båda sidor om olycksplatsen under halvtimmen fram till 10-tiden som vägen var avstängd för räddningsarbete.

Boo Ericsson
Helena Forsberg
webmaster@daladem.se