Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Flera utredningar kan bli nerlagda”

Häktade har släppts därför att utredningen tagit orimligt lång tid. Utredningar går i stå därför att experter jobbar med andra som bedöms viktigare. Samtidigt råder anställningsstopp.
– Vi skulle kunna hålla dubbla styrkan med jobb. Utredningar riskerar bli nerlagda, säger Joel Reyier, en av två IT-forensiker inom dalapolisen.

Annons

För några år sedan var Dala-polisens IT-forensiker i rampljuset då det de rullade upp två mycket spektakulära barnporrhärvor. De säkrade, återskapade och kartlade kontakterna mellan två män och nätverk där en av dem utbytte barnporr med ett 20-tal av kvinnor, den andre lockade unga flickor att posera framför webbkameran.

Spaningen på internet och i de båda männens datorer blev avgörande för att kunna fälla de åtalade.
Den tekniska utvecklingen har gjort den här typen av kunskaper mycket värdefulla. Och där ligger akuta problem för polisen i Dalarna idag. I dag fattas halva styrkan IT-forensiker.
– Vi har lärt upp flera unga killar som kommit hit, gjort bra jobb, skaffat sig meriter och sen blivit värvade till näringslivet där de får mycket mer betalt. Vi har ingen chans att möta det, säger Sten Sabel, operativ chef vid dalapolisen.
Reyer och Jeppsson sorterar under teniska roteln och utgör halv styrka. Gruppen ska bestå av fyra personer men två platser står tomma.
– Fem personer har slutat under senaste året. De går dit där de får bättre betalt. Och vi har jobb så vi skulle kunna sysselsätta dubbla styrkan om vi bara hade folk, säger Joel Reyier.

För bara några dagar sedan sa Fredrik Buller, en av dem som rullade upp barnporrhärvorna, ja till att återgå till jobbet som forensiker. Han gick tidigare till annat utredningsarbete men är nu tillbaka. Ett annat problem i sammanhanget är nämligen att polisen har anställningsstopp.
– Vi kan bara anställa folk internt. Och att lära upp någon inom väggarna tar längre tid än värva någon som kommer direkt från civil utbildning, säger Sten Sabel.
Dessutom finns ytterligare ett hinder i den kommande omorganisationen inom polisen 2015. Det är nämligen inte säkert att det ska finnas några IT-forensiker alls i Dalarna då.
– Vi har sagt att vi inte ska göra något alls förrän vi 2014 får besked om hur nya organisationen ser ut. Vi tycker det är fel att anställa eller lära upp folk som sen kanske tvingas flytta för att kunna jobba med vad vi utbildat dem till, säger Sabel.

Samtidigt ökar nät-brottsligheten dramatiskt. Den typ av sexbrott som de båda i barnporrhärvan ägnade sig åt, så kallad ”grooming” exploderar på nätet. Med uttrycket avse satt unga flickor lockas sexposera och sedan pressas till att låta sig utnyttjas sexuellt. En annan sektor gäller bedrägerier där offren söks via Internet.
Det här betyder att behovet av den här typen av specialister också ökar. Samtidigt som de inte finns.
– Ingen skulle vara gladare än jag om vi kunde anställa 50 man till. Det kan vi inte. Då måste vi prioritera. Då kanske bedrägeri får stå tillbaka för övergrepp mot barn, våldtäkt och mord. Risken är dessutom uppenbar att vi kan förlora fler kunniga personer till näringslivet, säger Sten Sabel och tillägger:
– Just nu försöker vi internutbilda folk för att täcka de mest akuta bristerna.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se