Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flickhem i Krylbo stoppat

Omsorgsföretaget Orkidén, ansökte i april om att få öppna ett hem i Avesta för flickor med destruktivt beteende. Socialstyrelse sa nej. Nu har Orkidén överklagat och säger att avslaget är felaktigt.

Orkidén AB tillhör Caremakoncernen. Planen är att driva ett hem för vård och boende med tolv platser för flickor mellan 13 och 17 år med destruktivt beteende. Det är flickor som vistas i farliga miljöer, börjat skolka och skapa relationer med personer som kan vara farliga. Hemmet ska bara ta emot barn vars föräldrar har fattat beslut om begränsning av internet och mobiltelefon­er.

Enligt uppgift skulle hemmet placeras i Krylbo i anslutning till skolan. Men Socialstyrelsen säger nej. Skälet är att Socialstyrelsen bedömer att vården kan komma att inskränka flickornas möjlighet att själv bestämma, när säkerhetsarbetet går först. Socialstyrelsen anser inte att det räcker med att föräldrarna säger nej till mobiler och internet.

Socialstyrelsen godkänner inte reglerna för kontakten med närstående. Dessutom anser Socialstyrelsen att ­Orkidés personalplan inte innebär att personalen har lämplig utbildning. Företaget överklagar och anser att verksamheten har förutsättningar att bedrivas med god kvalitet och säkerhet enligt socialtjänstlagen, och anser att skälen som Socialstyrelsen anger saknar stöd i bestämmelserna.

Bland annat skriver företaget att för flickor med de problem som avses kan obegränsad och okontrollerad tillgång till mobiltelefoner och internet vara förenat med fara, eftersom flickorna kan kontakta och bli kontaktade av personer med negativt inflytande och komma i kontakt med nätprostitution och självskadandesidor på internet. Orkidé skriver också att barnen uppmuntras till daglig kontakt med sina närstående och kan ringa BRIS, advokat eller socialtjänst.

Företaget anser också att personal kommer att ha lämplig utbildning.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se