Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flinck tillbaka i Dalarna

Thorsten Flinck spelar Hjalmar Söderbergs Doktor Glas på Sagateatern i Hedemora och på Missionen i Gagnef.
– Det är en mycket avskalad föreställning, säger Thorsten Flinck till DD.

Thorsten Flinck berättat att han mycket tidigt i livet blev drabbad av de klassiska raderna i Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas.
– De har följt med mig sedan barnsben. Jag syftar på raderna ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.” Det där har jag burit med mig genom hela livet.

Thorsten Flinck kommer lördag den 23 november till Sagateatern i Hedemora, och fredag den 29 november till Missionen i Gagnef för att spela sin scenversion av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Han har genom åren fått mycket goda recensioner för föreställningen. Thorsten Flinck har spelat den åtskilliga gånger sedan premiären för ungefär tio år sedan.
– Det är en mycket avskalad monolog. Det är jag, två stolar och en stege på scenen. Jag gillar att göra en intim föreställning inför en publik på 70-80 personer. Men jag har även spelat den inför en betydligt större salong än så. Dialogen och samtalet med publiken är viktigt. Jag ser verkligen framemot att komma till Dalarna. Det är en mycket trevlig plats, tycker Thorsten Flinck.

Dagboksromanen av Hjalmar Söderberg utkom 1905. Den skildrar en ensam läkares liv i Stockholm under några sommarmånader kring sekelskiftet . Doktor Glas depression och hans längtan efter en stor handling växer så småningom fram till beslutet att utföra ett mord.
Romanen uppfattades som mycket provokativ på sin tid men har i dag blivit en äkta klassiker. Söderbergs utforskande av mänsklighetens svårmodiga reflektioner över livets så kallade meningslöshet och det moraliska dilemma som romanens huvudperson brottas med känns ännu lika aktuella nu som då.

Thorsten Flinck är för närvarande mitt uppe i en skivinspelning när DD når honom på telefon. Mando Diao-medlemmen Mats Björke producerar plattan. Den skall komma ut våren 2014. Thorsten Flinck har skrivit texterna. Musiken har olika upphovspersoner skrivit.
Samarbetet mellan Thorsten Flinck och Mando Diao är inte nytt. Han gjorde en sånginsats på Frödingplattan ”Infruset”. Annat som är på gång är en pjäs med socialistisk inriktning, enligt Flinck. Dessutom har han för första gången fått en huvudroll i en film. Han har med andra ord fullt upp igen.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se