Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flinks fångare berättar i TV

De har berättat förr. Om mötet med massmördaren. Skottlossningen. Om hur tiden läkt såren. Eller har den det?

– Man har passerat många gånger utan att tänkta på det. Men det var skitjobbigt att vara tillbaka och berätta, säger Berndt Bergström.

I dag ska de berätta igen, Bergström och kollegan Olavi Blomfjord, den här gången i ”Veckans brott” i SVT. Berätta om den varma sommarmorgonen 10 juni 1994. Utkommenderade med k-pist och pistol hade de posterat vid en tjänstebil i korsningen Parkgatan - Tullkammargatan för att om möjligt stoppa en massmördare.
Fänriken Mattias Flink.
De såg honom komma gående mot sig längs Grycksbobanan. Han öppnade eld mot dem men fälldes av en kula från Blomfjords k-pist.
I juni har det gått 19 år sedan Flinkmorden och den nu snart 43-årige massmördaren kan se fram mot sin kommande frigivning. Berndt Bergström mot en snar pensionering.

I dag gör de ett av sina få framträdanden i offentligheten. ”Veckans brotts” historiska fall är i dag Flinkmorden. Mycket vatten har runnit under Faluns broar. De två polis-männen har träffat fången Flink. Mycket är försonat. Det mesta är redan sagt. Flera gånger.
Ändå berättar Berndt Bergström om hur han blivit överraskad.
– Hur många gånger har man inte passerat där? Utan att tänka. Men att stå där på platsen igen var jobbigare än jag trodde, säger Bergström.
Det här kan TV-tittarna se i kväll.

Högsta domstolen fastställde i december 2011 Flinks livstidsstraff till 30 års fängelse. Vilket betyder att den då 44-årige Flink bör vara en fri man om lite drygt ett år. Ett faktum som Bergström inte vill kommentera.
– Jag har min uppfattning klar, men det tänker jag inte berätta öppet. Vad jag än säger kommer folk att tycka att jag inte är klok, säger Berndt Bergström.

Gubb Jan Stigson