Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fliseldad tork skonsam mot miljön

Nu i veckan kan bonden Lennart Öhlund sätta fyr i sin nya fliseldade spannmålstork.

Samtidigt som han slutar med att bränna miljöförstörande eldningsolja räknar han med att spara över 300 000 kronor per år.

– Tidigare år har vi bränt upp drygt 30 kubikmeter olja för att torka säden, berättar Lennart.

Han sticker inte under stol med att det är den ekonomiska vinsten snarare än omsorg om miljön som fick honom att investera 1,5 miljoner kronor i den nya flispannan.

– Visst tycker jag att det är fel att elda med olja, som är en ändlig resurs som kan användas till så mycket annat. Därför är det lite märkligt att man kan få spannmål klassad som ekologisk trots att man har eldat tonvis med olja för att torka säden, säger Lennart Öhlund och skakar på huvudet.

Genom att han har satsat på vattenburen värme och grävt ner kulvertar kan flispannan dessutom värma upp den stora gården och ett annat bostadshus samt två verkstäder under vintern.

Flisen tar han från den egna skogen. Lennart räknar med en årlig förbrukning som motsvarar omkring 70 000 kronor om han i stället skulle sälja flisen som bränsle.

Från pannan leds hetvattnet till en värmeväxlare med en mycket stark fläkt. Den blåser den 70-gradiga luften in i en silo där den fuktiga säden fylls på.

– När säden är torr är det viktigt att blåsa in kall luft så att säden kyls ner till omkring 15 grader. Annars finns risk för att den återfuktas.

Lennart Öhlund kör inte den torkade säden till Lantmännen i Hedemora.

– Jag lagrar hela skörden hemma på gården och säljer när jag anser att priset är rätt, förklarar han.

Rolf Sundblad
rolf.sundblad@dt.se