Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fluortantens dag: Karies ökar - därför bör ditt barn använda fluortandkräm varje dag

Hål i tänderna ökar hos yngre skolbarn. I Dalarna kan ses en något sämre utveckling än i landet totalt. Därför är det viktigt att man som förälder tänker på att borsta barnens tänder med fluortandkräm varje dag för att motverka karies, skriver Kristina Edman, tandhygienist och vårdutvecklare på Folktandvården Dalarna på Fluortantens dag den 1 september.

Annons

Även om tandhälsan bland unga har förbättrats i Sverige visar statistik att karies (hål i tänderna) ökar hos yngre skolbarn. Tydligast är ökningen bland barn mellan sex och åtta år men en tendens till ökning ses även hos yngre barn. I Dalarna kan ses en något sämre utveckling än i landet totalt. Data från Folktandvården Dalarna visar en svag ökning av medeltal karierade och lagade tänder mellan 2011 och 2016 i åldersgrupperna 3 och 6 år.

När vi äter eller dricker något som innehåller socker i någon form bildar bakterierna på tandytan en syra som kan ge karies. Fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår.

LÄS OCKSÅ: Fluortandkräm inte farligt för barn

Fluoridtandkrämen kom till Sverige i mitten av 60-talet. Innan dess hade väldigt många, nästan alla, karies. När fluoridtandkräm började användas fick svenska folket betydligt bättre tandhälsa och mindre karies. Fluorid är dessutom extra viktigt för just barn och ungdomar. Forskning har visat att de som har mycket karies i mjölktänderna också ofta får karies senare i livet. Karies orsakar ofta stort lidande och kan leda till både social utsatthet och en rad följdsjukdomar.

Följer man rekommendationen att ta en klick stor som en ärta av barntandkrämen är det ingen fara.

Fluor är ett grundämne. Olika fluorföreningar förekommer i berggrund, mineraler och jordarter. Fluor finns även i vatten och som partiklar i luften. I tandkräm finns fluor i saltform, fluorid, där natriumfluorid och natriummonofluorfosfat är vanligast. Fluoret arbetar på ett komplicerat sätt i gränsskiktet mellan tandyta, bakteriebeläggning och saliv. Emaljen på mjölktänder är mjukare och tunnare än på vuxentänder vilket gör att karies utvecklas snabbare i mjölktänder. Därför är det extra viktigt att vara rädd om barnens mjölktänder. Fluorid hjälper till att göra tanden starkare och stimulerar också till en snabb reparation av emaljytan efter den syraattack som sker i samband med att vi äter något med socker. Men det är en kortvarig effekt. Slutar du att tillföra fluorid så försvinner den. Därför är det viktigt att fortsätta borsta med fluoridtandkräm hela livet.

LÄS OCKSÅ: Prisade medarbetare inom Landstinget Dalarna

Fluorid är inte farlig i de halter och mängder som används vid tandborstning. Färre hål innebär färre lagningar som gör att både ditt barn och miljön utsätts för mindre kemikalier. Många småbarnsföräldrar är oroliga över att barnen sväljer ner tandkrämen och därmed riskerar att få i sig en för stor mängd fluorid, men följer man rekommendationen att ta en klick stor som en ärta av barntandkrämen är det ingen fara.

LÄS OCKSÅ: Folktandvården: "Gruppen som behöver stöd samlas i vissa kommuner"

Fluor, eller rättare sagt fluorid, är idag tillsammans med goda kostvanor det bästa vi har att tillgå för att motverka karies.

I medier, framför allt i sociala medier, ifrågasätts allt oftare användningen av fluoridhaltig tandkräm. I studier som visat på negativa effekter av fluor har barn undersökts som exponerats för mycket höga halter av fluor. Enligt Läkemedelsverket och Världshälsoorganisationen är det osannolikt att normal fluoridanvändning via tandkräm skulle medföra risker.

En återgång till användning av fluoridfri tandkräm vore att äventyra den goda tandhälsa som byggts upp. Den kost vi idag äter är mer kariesframkallande än den var på 60-talet då många hade karies. Väljer man som förälder att använda fluoridfri tandkräm bör man också ge sina barn en kost helt utan sockerhaltiga produkter.

Fluortantens budskap idag på Flourtantens dag den 1 september är enkelt och kan sammanfattas såhär:

•Tänder är viktiga, de ska hålla hela livet!

•Borsta tänderna noga – morgon och kväll med fluoridtandkräm.

•Låt tänderna vila mellan målen – småät inte.

•Drick vatten när du är törstig.

•Håll extra koll på nya tänder (kindtänder)! Borsta dem extra noga.

Kristina Edman

Tandhygienist och vårdutvecklare

Folktandvården Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons