Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flydde från kriget i Afghanistan – nu på väg mot halvklassikern

– Jag hade aldrig stått på skidor innan jag kom hit och kunde kanske simma 25 meter, säger Salim Shirzadmed ett leende på läpparna. Nu har han åkt både halvvasan och simmat Vansbrosimningen.

För ganska exakt ett år sedan kom Salim Shirzadmed från kriget i Afghanistan till Sverige och Orsa. Efter tre månaders skidträning klarade han Halvvasan på den utmärkta tiden 3.08.53.

I helgen ställde han upp i Vansbrosimningen och klarade den tre kilometer långa sträckan i Vanån och Västerdalälven på tiden 1.08.

– Jag hade aldrig stått på skidor innan jag kom hit och kunde kanske simma 25 meter, säger Salim Shirzadmed ett leende på läpparna.

En stor del i hans framfart på snö och vatten kan tillskrivas integrationsprojekt ”Skidhjälpen” i Orsa. Integrationsprojekt startades av Adam Johansson från Rättvik och hjälper nyanlända barn och ungdomar i Orsa att lära sig längdskidåkning och svensk idrott.

För Salem har projektet varit en viktig livslina in i det svenska samhället och en minst viktig del i att härda ut en orolig tid i väntan på ett besked om uppehållstillstånd.

Hans träningsvilja har varit något utöver det vanliga. Med siktet inställt på att klara Vansbrosimningen har han de senaste tre månaderna simmat tre kilometer i stort sett varje dag.

– Jag har även börjat simma i simklubben i Mora, tillägger han.

För några veckor sedan kom dock ett rejält bakslag då han fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Det fick till följd att han tappade träningslusten och hoppet om att få stanna i Sverige. Men när det visade sig att en person i Orsa valde att avstå sin plats i Vansbrosimningen kom lusten tillbaka.

Nu har han överklagat beslutet och nu väntar ytterligare en tid av ovisshet. Sedan en tid har han tvingats flytta från hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Orsa till boendet i Gesunda. Förra veckan laddade han upp med praktik vid Grunubergsfäbodar i Orsa.

Väl på plats i Vansbro på lördagen hade han siktat in sig på en tid runt en timme och fem minuter. Han hade även gott stöd av kompisarna Ahmad Al Abo och Mohammad Amin Rahimi som följt med som moralisk stöd. Efter ett häftigt åskoväder slängde han sig i vattnet för att simma den tre kilometer långa sträckan.

– Det är kallt och jag fryser, annars var det inga problem, sade Salim Shirzad när han klev upp på torra land för att ta emot medaljen.

Nu siktar han mot att ta Halvklassikern och att nästa år köra hela Vasaloppet.

– Det är i alla fall mittmål om jag nu får stanna kvar, säger Salim Shirzadmed.