Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flydde genom fönster

En villa i Ris­heden i Äppelbo totalförstördes vid en kraftig brand tidigt på söndagsmorgonen. Två personer räddade sig genom att hoppa från andra våningen.

– Det var verkligen i sista minuten, säger Mattias Ström, räddningsledare.

Räddningstjänsten i Vansbro larmades om branden klockan 04.15 tidigt på söndagsmorgonen.

De två personer som bodde i huset låg och sov på övervåningen då de vaknade av kraftig brand och rökutveckling. Någon chans att gå ner för trappan och ta sig ut ur huset genom dörren hade de inte utan de tvingades att hoppa ut genom fönstret på andra våningen.

– När vi kom så var huset helt övertänt. Vi såg redan två kilometer från platsen att det lyste upp. Huset är totalförstört, berättar Mattias Ström, räddningsledare.

Han hävdar att det var i sista minuten som personerna hoppade från andra våningen.

– Ja, det var det verkligen, säger han.

Personerna fördes till sjukhus på grund av rökskador och den ena hade även ryggont, som skulle undersökas vid Mora lasarett.

Två hundar blev kvar i huset. Räddningstjänsten hade ingen chans att rädda villan och lät huset brinna ner till grunden.

– Vi har inte via räddningstjänsten kunnat konstatera någon naturlig orsak till branden, varför vi inlett en förundersökning angående misstanke om mordbrand, säger Göran Lekander, vakthavande befäl vid dalapolisen.

Någon risk för spridning till grannar fanns inte, men däremot fanns det ett par uthus på gården som låg i farozonen för elden.

– Det var ett mindre uthus som var ganska hotat som vi klarade av att hålla undan. Däremot så fick tre bilar intill den förstörda villan smältskador, men klarade sig från branden i övrigt, säger räddningsledaren Mattias Ström.

Anders Rehnberg
anders.rehnberg@dt.se