Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplats nekas bidrag från Trafikverket

Nej, det blir inga två miljoner kronor i statlig medfinansiering från Trafikverket till utbyggnationen av Mora-Siljan Flygplats.

Annons

Planerna på utbyggnationen fortskrider ändå och nu ligger flygplatsens framtid i landstingsfullmäktiges händer.
Beslutet om avslag på Mora Kommuns ansökan om medfinansiering, kom redan för en månad sedan. Men kommunen har inte legat på latsidan.
Tvärtom.

– Vi kommer att fortsätta med planerna att bygga ut, säger kommunalrådet Bengt-Åke Rehn (S).

Det var i mitten av juni som kommunstyrelsen beslutade att genomföra en utbyggnation av flygplatsen. Det var nämligen över trettio år sedan Mora-Siljan flygplats byggdes och kommunen ansåg att en upprustning låg rätt i tiden.
Det var därför man ansökte till Trafikverket om statlig medfinansiering. Beslutet skulle ha kommit redan i augusti, men kom alltså inte förrän i slutet av september.
Flygplatsen har enligt grova beräkningar beräknats kosta kommunen 11,5 miljoner kronor. Att man nu inte får två miljoner kronor av Trafikverket, tycks inte oroa kommunalrådet.
– Mer pengar är väl alltid bra, men projektet står och faller inte med bidraget, förklarar Bengt-Åke Rehn.

Utbyggnaden är inte helt färdigplanerad ännu. Man väntar nämligen på huruvida landstinget vill bygga en helikopterplatta på flygplatsen eller inte.
– Det påverkar nämligen hur vi bygger, säger kommunalrådet.
Beslutet om helikopterplattan kommer att fattas nästa gång som landstingsfullmäktige sammanträder, vilket är den 18-19 november.
Efter både landstingsfullmäktiges beslut och de sista planeringarna ska bygget ut på upphandling. Kommunalrådet hoppas ändå att utbyggnaden av flygplatsen kan påbörjas inom kort och att det står klart nästa år.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se