Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplatsen i Sälenfjällen försenas

– Vi avvaktar ett positivt besked från EU avseende den statliga finansieringen av Scandinavian Mountains, flygplatsen mellan Sälen och Trysil. Så fort vi har fått beskedet sätter vi spaden i jorden. Fygplatsen innebär en stor potential för tillväxt inom turistnäringen i regionen.

Annons

Det beskedet ger Skistar i sin bokslutskommunike för fjärde kvartalet.

De första flygplanen bedöms nu kunna landa till vintern 2018/19, den senaste bedömningen som Skistar gjorde var december 2018.

Efter alliansregeringens beslut om en kvarts miljard i statligt stöd så hamnade stödet mellan stolarna mellan departement och Trafikverket.

Läs mer om flygplatsprojektet:

8 september EU-kommissionen frågar om Scandinavian Mountains Airport

30 maj Sälens nya flygplats finansierad - Nu väntas bara regeringens och EU:s klartecken'

31 maj Här är miljardsatsningen i Sälenfjällen - krona för krona

Regeringen fattade beslut 5 juni om avtalet mellan Trafikverket och Scandinavian Mountains Airport med passusen att statens stöd på 250 miljoner inte får genomföras förrän EU-kommissionen lämnat sitt godkännande.

Kommissionen prövar just nu frågan och ett beslut väntas i månadssjkiftet november december.

Ursprungligen var tanken att de första flygplanen skulle kunna landa hösten 2017.

Bokslutsrapporten visar att intäkterna fjärde kvartalet var 34 miljoner högre jämfört med fjärde kvartalet bokslutsåre 2014-15. Det fattades nio miljoner på helåret för att Skistar skulle spräbnga tvåmiljardersvallen.

Skistars nya rekordsiffror blev därmed intäkter på 1 991 miljoner kronor i omsättning ocvh den nya rekordvinsten blev 23 procent bättre än den förra och Skistar redovisar en helårsvinst på 306 miljoner kronor.

Skistas vd Mats Årjes är nöjd:

– Vi har upplevt ännu en bra vintersäsong som bidragit till ett starkt verksamhetsår med ökad vinst och överträffade finansiella målsättningar. Antalet skiddagar ökade med fyra procent till 5,1 miljoner. Bokade objektsdygn ökade med fem procent till 524 000. Detta trots att vi upplevde en svag start på säsongen med anledning av mild väderlek.

Och nu stundar en ny säsong och läget ser bra ut trots att jul och nyår ligger maximalt illa i år:

– Bokningsläget inför vintersäsongen 2016/17 är tre procent högre än vid samma tidpunkt föregående år. Mer än hälften av den totala kapacitet som beräknas säljas under hela vintersäsongen är redan uppbokad. Ökningen kan hänföras till lågsäsongsperioden mellan nyår och sportlov samt att sportloven bokas tidigare. Påsken ligger senare i år, vilket innebär ett senare bokningsbeteende. Vi ser med stor optimism fram emot den kommande säsongen.