Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på Avesta 2020

Den kommunbudget, som nu ska spikas, ska den styrande majoriteten gå till val på. Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S) vill gärna sitta kvar. Han är stolt över Avesta och tror på visionen att avestaborna ska bli fler.
– Kan vi träffas på Vallen? frågar kommunalrådet Lars Isacsson.

Annons

Det är ett självklart val. Han tränar både damlag och juniorlag och han vill se barnen spelar matcher. Det märks att han är hemma här, barn och ungdomar ropar ”Hej Lars”.

Lars Isacson har snart suttit två år på sin första period som kommunalråd i Avesta.
– Det var som jag tänkt mig och lite till.
Nu har han och den styrande majoriteten ett år på sig att övertygad avestaborna om att S, MP och V är bäst på att styra kommunen.
Lars Isacsson är på det klara med hur hösten ska se ut. Projektet Avesta 2020 sammanfattar allt som är viktigt. För att Avesta ska vara en bra kommun för innevånarna så måste det finnas människor som bor och arbetar i Avesta.
– Vi har haft kickoff för all personal, i höst ska vi bjuda in alla medborgare så att de också blir en del av arbete, säger Lars Isacsson. Vi vill ha alla med oss och vi vill ha många bra idéer.

Att Avesta ska ha en befolkning på 25 000 år 2020 är ett mål med bred politisk förankring.
– Viktiga framtidssatsningar måste man vara överens om, även om det betyder att man måste kompromissa lite. Det kan ju bli en annan majoritet och då ska projektet kunna rulla vidare, säger Lars Isacsson.
Han säger att allt inom kommunen hänger ihop.
– Vi vill ha kvar våra byskolor, men om elevantalet fortsätter att krympa så är det inte försvarbart. Den äldreomsorg vi vill ha kostar, då måste vi ha skatteinkomster.

Samma resonemang gäller också annat. Infrastruktur, fritid och kultur kostar, det är till för Avestaborna men det kan också ha betydelse för att fler ska vilja bo i Avesta.
– Jag är stolt över Avesta kommun, säger Lars Isacsson. Men jag är aldrig helt nöjd, allt kan göras lite bättre.
En av nycklarna i Avesta 2020 är Krylbo, säger Lars Isacsson. Han är väldigt glad över Trafikverkets förslag om en stor satsning på bangården.
– Den investeringen kan komma rätt snabbt, kan vi också få seriösa ägare till bostadsbestånden så finns otroliga utvecklingsmöjligheter.

Han talar om tågpendling för studenter, som skulle kunna bo i Krylbo och studera i till exempel Uppsala..
– Det finns så mycket möjligheter i Krylbo.
Han säger att när han blev kommunalrådet så pratar man mycket om vad man vill göra, men det som räknas är de synliga resultaten.
– Jag tycker att vi har levererat en hel del, säger Lars Isacsson.
Han räknar upp bra skolor, heltider inom omsorgen, väldigt bra personal, satsningarna på Verket och på fritidssektorn, gratis lokaltrafik.

Grunden till Avesta 2020 är bland annat oron för sysselsättningen på de stora industrierna. Kommunen har kontaktat Outokumpu, vill vara med och få veta stålföretaget planer och framtidtankar och kanske hjälpa till.
För Avesta handlar det på cirka 1 500 jobb på Stora Enso och Outokumpu, plus att varje industrijobb också betyder andar arbetstillfällen.
– Avesta 2020 är så viktigt, säger Lars Isacsson. Det är jättebra att vi har de stora industrierna, men vi får inte stå och falla med dem. Vi måste bredda vår bas med små och medelstora företag.

Snart kör valrörelsen i gång.
Lars Isacsson tror att majoriteten har en bra chans att vinna valet.
– Men jag är fotbolltränare och jag tolererar inte att spelarna underskattar motståndet. Man måste ha ­respekt för sina motståndare. Man måste också ha en tanke, en idé om hur man vill jobba.
Han säger att han gärna fortsätter som kommunalråd.
– Jag tycker att jag har börjat lära mig hur det går till.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se