Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk går ofta bara efter vad som är inne och trendigt men jag tycker inte man ska bygga något onödigt och ogenomtänkt som man inte har användning för"

På dagarna arbetar hon på Gylle byggnadsvård i Borlänge och på kvällar och helger snickrar 25-åriga Sara May Kahl på ett uthus på gården som ska bli ett litet hem. Däremellan bloggar hon om projektet som kallas 36 organic m².
- Själva idén med projektet är i grunden att jag ska få ett hem men också för att jag vill visa att det går att bygga mer eftertänksamt och långsiktigt.

Det är iskallt i det 36 kvadratmeter stora uthuset på Övre Glamsarvet utanför Falun. Men Sara May Kahl har vant sig vid kylan.
- Det är inte så kul att arbeta när termometern går under 15, 20 minusgrader men jag jobbar hellre när det är kallt än när det är för varmt.
Det var i juli förra året som hon började bygga på uthuset hemma på familjegården i hopp om att kunna flytta in före vintern.
- Men det sprack ju, nu är min förhoppning att jag ska flytta in före sommaren, säger hon och ler.
Gammal tradition
Övervåningen är i princip klar. Tankarna går till en färgstark Disney-film med de gult linoljemålade väggarna och det fantastiska lilarutiga golvet.
- Det är en gammal tradition. Förr försökte man efterlikna finare hus med stengolv genom att måla trägolvet i olika mönster vilket är något jag vill ta tillbaka men göra i en egen modern tappning.
Hon berättar att uthusrenoveringen är något hon vill göra klart för att kunna börja renovera det stora huset på gården som hon ärvt av farmor och farfar.
- Det är ett gammalt hus på 200 kvadratmeter där det är mycket som ska ses över. Därför kände jag att det var bäst att bygga om det lilla uthuset och bo där under tiden. Då kan stora husets renovering ta den tid det behöver och jag behöver inte bo mitt i det.
Tänka långsiktigt
För Sara är det viktigt att tänka långsiktigt när det kommer till byggandet.
- Vi saknar information om det i dag. Folk går ofta bara efter vad som är inne och trendigt men jag tycker inte man ska bygga något onödigt och ogenomtänkt som man inte har användning för. Istället för ett helt nytt kök kan det räcka med att byta luckor och måla om det befintliga.
Hon tycker också att materialvalet är viktigt.
- I dag byggs det med material som är bland annat cancer- och allergiframkallande. Dessutom kan tillverkningsprocesserna vara väldigt energikrävande och ge onödiga utsläpp. Betongindustrin släpper till exempel ut mer koldioxid än flygindustrin, så vi måste verkligen tänka efter före om vi ska kunna fortsätta leva på denna planet.
Sara har valt att bygga väggar, tak och golv i trä rakt igenom, med träpanel utvändigt, träfiberisolering och råspont med olika träbaserade ytskikt invändigt.
- Trä är ju ett överlägset material ur alla avseenden och genom att bara använda sig av en typ av material i konstruktionen underlättar man även för den dagen det ska rivas, mitt hus behöver ingen avancerad sortering utan går att komposteras eller brännas. Men förhoppningsvis kommer det att stå kvar länge för de material jag använder är väl beprövade, de har lång dokumenterad livslängd och är lätta att underhålla, som de massiva trägolven. Jag har även återanvänt mycket byggmaterial och inredning, till exempel köksinredningen och alla fönster som jag renoverat.
Studiecirklar
Sedan projektstarten i höstas har Sara lett en studiecirkel med stöd från Studiefrämjandet.
- Jag hade många vänner och andra som blev intresserade av att hjälpa till så då körde vi två byggträffar i veckan. Nu kör vi lite träffar då och då när det blir roliga och intressanta moment. Grovjobbet är klart nu, det är bara finlir kvar.
Men det som Sara betraktar som ”finlir” är ett helt kök som ska komma på plats och en toalett som ska byggas.
- Det är onödigt att ha kylskåp när vi i Sverige faktiskt har kyla gratis största delen av året. Jag ska bara ha ett skafferi.
Sara har grävt ner ett rör i marken på 20 meter där luften till skafferiet dras in igenom, på så sätt värms luften på vintern och kyls på sommaren och skafferiet går att använda året om. Hon ska heller inte ha en vattentoalett utan bygga en egen torrtoalett och använda avfallet till odling.
I hallen kommer hon bygga en skoförvaring i taket som man kan fälla ner.
- Man kan bo väldigt stort och få det att kännas som litet för att det är dåligt planerat men man kan också bo väldigt litet och få det att kännas stort. Det gäller att försöka hitta det.

ANGELICA LINDVALL
076-795 61 78
angelica.lindvall@daladem.se

FAKTA: Sara May Kahl
Ålder: 25 år
Bor: På en stor familjegård på Övre Glamsarvet
Familj: Maken Jörgen, mamma, pappa, syster, katter och höns
Intressen: Snickra, fota, ”kreativa saker”
Aktuell: Förvandlar ett uthus till ett miljövänligt hem
Bloggar på: 36organickvadratmeter.blogspot.com

Saras tips till hur du bygger miljövänligt:
1. Välj bort byggmaterial som vid något av stegen tillverkning/montering/användning/demontering/avfall kan vara skadligt för miljön eller människan.
2. Tänk långsiktigt! Hemmet ska byggas av hållbara material och konstruktioner som ska vara lätta att underhålla och hålla väldigt länge.
3. Det går att bygga modernt och praktiskt fast man använder gamla material och tekniker. Försök återanvända material i så stor utsträckning som möjligt. Tänk ekologiskt.
4. Bygg med eftertanke! Kvalitet, sunt förnuft och behov går före lågpris, slit och släng och trender. Känn efter vad du själv har behov av.