Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkets hus utvecklar Säter

Nu har ett långsiktigt avtal skrivits mellan Säters kommun och föreningen Folkets hus. Det innebär att föreningen nu även kan söka extern finansiering för upprustning och anpassning av lokalerna.

Annons

Avtalet skrevs under på torsdagen mellan parterna. På plats fanns kommunalrådet Abbe Ronsten, kommunchefen Stefan Lundqvist, ordförande i Folkets hus Bernt Lindstenz och biblioteks- och kulturchefen Lena Moberg.
Föreningen Säters Folkets hus bedriver verksamheten inom egna lokaler. Föreningen får driftsbidrag av kommunen med 987 000 kronor kommande år. Genom att ett långvarit avtal nu skrivits kan föreningen även söka bidrag från till exempel Boverket och Svenska Filminstitutet. Förutsättningen för detta är att ett sådant avtal finns över minst 10 år.

Hyresnivån för bashyran ska hållas på en låg nivå för att inte inkränka på föreningens ekonomi innan ett tillgängligt eget kapital kunna byggas upp. Det innebär att de ska sköta administration, vaktmästeri och annan service som hör ihop med uppdraget. Vidare ska lokalerna marknadsföras för att få dit olika arrangemang, andra föreningar eller ideella organisationer. Under senare tid har direktsända operor och hockeymatcher eller andra idrottsevenemang visats. Givetvis ska kultur i olika former förekomma.
Ansvaret för verksamheten i föreningen Folkets hus ligger hos kulturnämnden.

Under de förhandlingar som hållits har parterna enats om att föreningens ekonomi får ge ett överskott. En viss del av överskottet skulle kunna användas för hyresbetalning.
Det här nya avtalet träder i kraft vid årsskiftet och gäller tre år framåt. Därefter förlängs det automatiskt ett år i taget om inte avtalet sägs upp.
Arbetet att ta fram det här förslaget har tagit ett år.
– Folkets hus är en stor angelägenhet för kommunen, säger Abbe Ronsten.
Kommunchefen Stefan Lundqvist håller med. Han tror att den kan bli en bra mötesplats för ungdomen.
Här pågår också ett arbete att få dit fler ungdomar.
Vid nyår träder Peter Törnblom till som verksamhetschef. Benny Nilsson blir teknisk chef och berättar om flera kommande evenemang.
Den 22 november uppförs teatern ”Var är mitt hem” för eleverna vid Dahlandergymnasiet. Den 22 november visas ”Fantomen på Operan” på biografen. Den 23 november blir det teater genom en pjäs av Gardell. Den 24 november blir det barnteater när ”Alice i Underlandet” visas.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se