Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest kring dansbanan

Benny Anderssons orkester
Gränsöverskridande spelmans-/pop-/folkmusik
Gropen, Leksand
Publik: 5500 personer
Betyg: DDDD
Redan från första låten var Leksandspubliken uppe på dansbanan och svängde om. Benny Anderssons orkester lockade storpublik till Gropen i fredags kväll.

De som inte dansade satt längs grässluttningarna och njöt – många med fikakorg och filt. Även utanför avspärrningarna stod folk som visserligen inte såg scenen men hörde lika bra som alla på insidan.

Kapellmästare Benny utlovade två av varje sort och började med vals.
– Kan ni schottis också? sa han sedan och berättade:
– Förra gången vi var här dansade folk schottis i gummistövlar. Det ljudet är oslagbart.

Benny Anderssons orkester, som bland annat innehåller Orsa spelmän, spelade med sann och smittande glädje. Många av de låtar som de spelade hade signaturerna Björn Ulvaeus (text) och Benny Andersson (musik), dock inte alla. Orkestern blandade valser med polskor och fartfyllda polkor med ett klassiskt parti och några humoristiska låtar som "Bonde söker fru". Helen Sjöholms klara powerstämma och Tommy Körbergs kraftfulla röst kompletterar musiken väl.

Ett par av många höjdpunkter var "Sole mio" och explosiva "This is the fire". Kalle Moraeus fick spontana applåder när han klev fram och sjöng "Beatrice" som den första lugnare låten. Mot slutet blev det pampigare med bland andra "Fait accompli".
BAO består av mångsidiga och mycket skickliga musiker och det visade de verkligen i Leksand. Den ödmjukhet och avslappnade inställning som orkestern har på scenen är ytterligare prov på deras professionalitet.

De åskmoln som tyngt himlen under dagen skingrades framåt kvällen och en och annan solstråle hann till och med leta sig ner i Gropen och förgylla den stora familjefesten i fredags.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se