Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest uppåt väggarna

Påskhelgens kanske största folkfest i Sälen, Uppåt Väggen, arrangerades under optimala förhållanden i lördags.
Sol, snö och rekord- publik på 150 000 personer, i alla fall om man får tro konferenciern Brorsan.

Det kan verka helt uppåt väggarna att springa 500 meter rakt uppför en av Sveriges brantaste skidbackar för att sen kasta sig utför pisten som på det brantaste stället är 45 grader. Särskilt som en del åker utför på längdskidor.
Det tyckte däremot inte de 60 startande som tog sig an den tuffa uppgiften med både fokus och glimten i ögat. Anders Solin från Gesunda försvarade titeln från förra året och tog hem segern i herrklassen. Sofia Johansson vann damklassen.
Anders Solin som är längdåkare i IFK Mora hade varit förkyld i två veckor anmälde sig i sista stund. Han åkte på multisportskidor på tiden 9.50, bara 44 sekunder från att slå Patrik Nordins rekordtid på 9.07.
– Det är alltid extremt jobbigt att springa rakt uppför, jag hade hellre haft längdskidor men det är bra med stålkanter i början av backen. Det är en jättekul tävling med bra inramning, säger Anders Solin.
Sofia Johansson från Göteborg, boende i Oslo, vann damklassen och hon åkte för första gången sedan barnsben på Telemarksskidor. Hon var själaglad när hon som första dam kom först över mållinjen.
– Det var jättejobbigt, jag fick blodsmak i munnen, dessutom ramlade jag två gånger, säger hon.

Berit Djuse/DT

Resultat

Damklassen: 1. Sofia Johansson, Oslo, 16.10 2. Anna Andersson, Uppsala, 16.47 3. Anna Stenholm, Orsa, 17.39
Herrklassen: 1. Anders Solin, Gesunda, 9.50 2. Lukas Johansson, Rättvik, 10.29 3. Clarenes Olsson, Karlstad, 10.59