Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfientlig försäkringskassa

Försäkringskassans allmänna rykte som smått folkfientlig bekräftas nu av en statlig utredning.
Det är Inspektionen för socialförsäkring som har kollat upp hur det går till när kassan nekar en person sjukpenning. De finner godtycke och dåliga underlag som gör det o-klart varför man får ett avslag.

2008 införde Alliansen nya, hårdare regler i sjukförsäkringen. Många kastades ut ur systemet. Och det har orsakat mycket lidande och debatt. Frågan kunde ha exploderat i förra valrörelsen men gjorde aldrig riktigt det, trots några uppmärksammade fall.

Nu kommer också konkreta reformförslag från en samlad rödgrön riksdagsopposition. De rödgröna vill avskaffa den bortre parentesen för sjukskrivning och ge sjukskrivna starkare rätt till rehabilitering.
Det är bra. Men grundfrågorna debatteras sällan: För det första att det alltid, i alla lägen bör vara medicinsk grund och inget annat för försäkringsbesluten.
För det andra: Mycket av detta handlar i slutändan om massarbetslösheten i kombination med ett alltmer slimmat arbetsliv där minsta svaghet hos en människa gör hen omöjlig på arbetsmarknaden.
Sverige har blivit kallare. Mycket kallare.

Göran Greider