Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkrace på dagordningen hos Rotary i Malung

Bakgrunden är ett unikt projekt inom skolan i Malung underelevens Fritt val. För att breddautbudet under elevens Fritt val kom idén upp från skolans sida att man skullegöra något för de ungdomar som brinner för motorer och motorsport och dåställdes frågan till Malungs Motorklubb om dess stöd i frågan. På det viset komidén upp att bygga en folkracebil.

Annons

Programmet vid senaste Rotarymötet handlade mycket om folkrace och det projekt den lokala föreningen är en del i. För det här projektet krävdes sponsorer ochdet är här Rotary kommer in i bilden. En ansökan kom från skolan ochmotorklubben om bidrag ur Ungdomsfonden i Malung-Sälens Rotaryklubb. Bidragetbeviljades och Rotary blev en av 14 sponsorer.

Vid senaste mötet besöktes klubben av lärare och elever som var involverade i folkraceprojektet. Det var representanterna för Malungs MK, Ewa Andersson och Jan-Anders Wirén samt eleverna Frida Gustafsson, Hugo Bengtsson och Teodor Haltorp.

De började med att framföra ett stort tack till Malung-Sälens RK för bidraget för att sedan delge besökarna på mötet många av deras erfarenheter från projektet. Intresset var överförväntan. Antalet elever blev 18 , varav 15 pojkar och tre flickor från årskurserna 6 - 8, vilka delades upp i tre grupper för att få lämpliga arbetsförhållanden. Cirka hälften av eleverna hade ringa eller ingen erfarenhetav att skruva och meka, men utvecklingen under året har varit påtaglig för alla.

Man började med att ”slakta” bilen som man säger på folkracespråk. Det vill säga man plockar bort all onödig inredning och utrustning såsom tyg,plaststötfångare, med mera. Den aktuella bilen i projektet hade från början en vikt på 1280 kg, som man plockade bort cirka 400 kilo från, för att sedan bygga på bilen med skyddsbur, metallstötfångaremed mera, allt för att tåla de hårda tag det blir fråga om itävlingssammanhang.

Efter ombyggnad kommer bilen nästan upp i sin ursprungligavikt. Eleverna har lärt sig att klippa plåt, svetsa i metall och slipa metall, allt naturligtvis med nödvändig skyddsutrustning. Vid utvärdering har eleverna gjort många positiva utlåtanden,bland annat att alla har haft tydliga arbetsuppgifter, man har haft bra ochhjälpsamma lärare med mera.

Förutom Jan-Anders Wirén har flera andra lärare varit involverade i projektet. På fråga om varför många valt det här ämnet som fritt valt, var bland annat att man älskar att meka och ville lära sig mer om svetsning och plåtarbeten. Läsåret kommer att avslutas med att alla elever ska få provköra bilen. Mötesdeltagarna fick också en inblick i de regler som omgärdar folkracesporten.

Man kan börja tävla i folkrace det år man fyller 15 år i den så kallade juniorklassen ,men man måste ha genomfört en debutanttävling om man inte har körkort. Från det år man fyller 18 år tävlar man i någon av seniorklasserna, herr- eller damklass ,i förekommande fall även veteranklass.

Efter varje tävling sker försäljning av tävlingsbilarna. Undertävlingen, till max 15 minuter efter tävlingens avslutande, får vem som helst, lämna så kallat anbud på tävlingsekipagen. Alla tävlingsbilar är ute till anbud för 6 500 kronor, utom om det deltar så kallade debutanter. Efter tävlingen sker en lottdragning på lämnade anbud. Denna förrättas avdomare eller tävlingsledare.

Personlig utrustning såsom förarstol, bilbälten och ratt i fall det finns en ersättningsratt får dock demonteras innan försäljning sker. Regeln om tvångsförsäljning vid bud har införts för att på ett enkelt sätthålla nere kostnaderna för hela sporten; om man är tvungen att sälja bilen för6 500 kronor så lär man inte lägga ner mer pengar än så på att i ordningställa bilen för tävlingen. Vid skolansutvärdering av projektet hade flera av eleverna, på frågan om varför de valt just folkraceprojektet, också svarat att det var för att göra något annat. Och någotannat var det även för åhörarna denna kväll att få en inblick i folkracesporten och på ett trevligt sätt få konkret information av hur medel ur Rotarys Ungdomsfond kommit till användning.