Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fontänen är flyttad

På onsdagen flyttades den stora fontänen på Sveatorget 50 meter från tidigare plats. Det kommer att ge bättre utrymme för människor att träffas och umgås på torget samt ha olika aktiviteter.

Sveatorget skapades år 1900 efter en storbrand där 10-talet hus brändes ner. Det kom att bli denna smått unika kilformade och uppskattade samlingsplatsplats i centrum.
1973 byggdes en stor fontän där och medförde att torget blev lite begränsat. När fontänen nu flyttas 50 meter längre in på Sveatorget blir det bättre utrymmen för alla aktiviteter. Samtidigt har även en av de gamla lindarna tagits ner.

En som fick tänka till hur flytten skulle göras var projektledaren Gerhard Henriksson på Borlänge Energi.
– Jag har funderat en hel del hur den skulle flyttas, säger han.
Genom att borra tre stora hål i betonggolvet kunde vajrar anslutas och lyfta fontänen.
En liten gissningstävlan hölls bland personalen hur mycket fontänen vägde. Gerhard var närmast med sina 43 ton, men den vägde 44 ton. Fontänen var så tung att en större trailer fick skaffas fram för att köra den över torget.

Fontänen har alltså stått där under precis 30 år. För 15 år sedan sattes granitstenar runt nedre delen.
I mitten har skulpturen Solblomman stått, gjord av konstnären Jörg Jesckhe. Den skulpturen kommer nu att blästras och målas om för att åter sättas upp på samma plats.
Hela flytten av fontänen kommer att kosta 150 000 kronor. Återstår att se vad som händer på Sveatorget när nu hela torget blir mer öppet och ljusare. Den frågan kan besvaras i vår när det arbetet startar.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se