Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För dyr att driva – ”Limabion” till salu

Här är ett tillfälle för den som gillar att dansa och mest av allt önskar ett eget dansgolv: Limedsforsens Folkets Hus, ”Bion” som limafolket säger, är till salu. Lima IF är säljare. Prislappen 350 000 kronor.

– Fastigheten kostar oss mellan 20 000 och 40 000 kronor om året. Vi tycker inte att det är rätt att pengar, som medlemmarna tar in ideellt ska läggas i en byggnad. De ska gå till vår verksamhet med idrott och ungdomar, säger ordf Ulf Åhrlin i Lima IF.

Tidigare var det en Folkets Hus-förening som ägde och drev Folkets Hus.
– I samband med en större upprustning på 1980-talet fick Lima IF överta huset för en symbolisk summa av en krona, men nu vill vi försöka bli av med det. Vi har varken tid eller råd att vara fastighetsförvaltare.

Sedan Sixten Jernbergs museum byggdes och togs i drift har underlaget minskat för Folkets Hus.
– Dessutom har vi haft ett årligt driftbidrag från Lima besparingsskog. Det blir vi av med då de storsatsat på museet. säger Åhrlin.
Därmed kan man räkna med Lima IF:s årliga förlust för lokalen kommer att öka från 20 000 kronor till cirka 40 000.
I Lima kyrka finns en samlingslokal, Insidan, som församlingen upplåter gratis för mötesverksamhet.
Folkets Hus har varit Limas samlingslokal lokal i många år, för möten, stämmor, danser, pubkvällar, och olika familjefester.

Vad som nu händer är det ingen som vet.
– Det har i alla fall kommit i gång en diskussion om husets framtid. Bygden är engagerad och det är bra.
– Men vi tycker inte att det är idrottsföreningens uppgift att jobba ideellt för att täcka förlusten på en samlingslokal i bygden. Vi hoppas att någon annan vill ta över, helst att huset blir kvar i bygdens ägo på något sätt, säger Ulf Åhrlin.
Eventuell köpare får en ”tvåa” på 48 kvadratmeter, ett rejält stort dansgolv/bio med nästan ny filmduk och högtalaranläggning, storkök och servering med plats för 75 personer, 5 000 kvadratmeter tomt och en stor parkering.

Anders Mojanis/DT