Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få bäddar

Annons

Sedan 2009 tar leksands kommun emot ensamkommande flyktingbarn på Siljegården på Leksands folkhögskola. Nu behöver skolan fler rum för boende och en diskussion är igång om Siljegårdens framtid.

För Leksands Folkhögskola har ett dilemma uppstått. Å ena sidan vill man ha kvar flyktingbarnen och den verksamheten, å andra sidan behöver fler rum och planerna på att bygga ut drar ut på tiden.

För folkhögskolan handlar det dels om att man fått tio nya platser på allmän linje, dels om att man vill ha mer distansundervisning och kortar kurser där deltagarna måste kunna erbjudas boende. En satsning görs på sommarkurser, som förutsätter att man kan bo på skolan.
Skolan har 150-160 elever på de långa kurser, 60 elever kan bo på skolan.
– Vi har ju andra boende runt om i Leksand, säger rektor Anki Gullback. Men många vill ha gemenskapen i att kunna umgås på kvällar och helger och använda verkstäderna dygnet runt. Men det handlar inte om att vi vill bli av med Siljegården, den är en bra verksamhet.

Kommunen hyr 14 platser i Siljegården. Folkhögskolan skulle behöva utrymmet för sina elever och mot den bakgrunden sa rektorn upp kontraktet med kommunen. Efter diskussion har uppsägningen tagits tillbaka och man försöker nu hitta nya lösningar.
– Vi ska träffas och diskutera framtiden, säger kommunens skolchef Lars Nyberg.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se