Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För lite vetenskap i examensarbeten

Bristande kvalitet. Det underbetyget får sex utbildningar vid Högskolan Dalarna vid en utvärdering.
– Examensarbetena har inte visat upp tillräckligt hög grad av vetenskaplighet, kommenterar Andrew Casson kritiken.

Han är chef för Högskolan Dalarnas utbildnings- och forskningskansli.
Bedömningen görs av Universitetskanslerämbetet. Under en period på sex år ska alla utbildningar och program vid landets högskolor utvärderas.
– Den här omgången tittar man framför allt på studenternas examensarbeten, att de visar att studenterna förstått och använder den vetenskapliga teoribildningen, säger Andrew Casson.

De utbildningar där examensarbetena inte håller måttet är kandidatexamen i datateknik, företagsekonomi, litteraturvetenskap och svenska språket, samt magisterexamen i engelska och företagsekonomi.
– Studenter som läser företagsekonomi, där vi fått kritik, gör mycket jobb ute på företag och fokus har inte legat på att visa att man har hela den vetenskapliga akademiska teoribildningen. I svenska har många jobb säkert utförts i skolan eftersom de flesta ska bli svensklärare, säger Andrew Casson.

Högskolan har nu ett år på sig att rätta till bristerna. Om det inte lyckas kan högskolan mista examensrätten i de här kurserna.
– Vi behöver göra den här förändringen. Vi har tagit nya tag med nya kriterier för vad som är bra kvalitet. Vi förbereder elever på att möta de krav som kan ställas, säger han.
Informatik, nationalekonomi och sociologi som tidigare kritiserats får i år betyget Hög kvalitet.

Det får också de flesta kurser, 10 stycken, som granskats, eller Mycket hög kvalitet. De två sista gäller Yrkesexamen för Högskoleingenjör i byggteknik respektive maskinteknik.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se