Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För och emot en flytt till Falun i Borlänge

Få studenter i Borlänge på Högskolan Dalarna kände till torsdagens möte.

Här finns fler texter angående eventuell flytt av Högskolan Dalarna från Borlänge till Falun

Allt eftersom torsdagen fortskred och styrelsen för Högskolan Dalarna skulle ta ställning till förslaget om en samlokalisering, det vill säga att Högskolan Dalarnas verksamhet i Borlänge ska flyttas till Falun, hördes allt högre röster från studenterna runt Café Duetts bord. Flera menade att skolan och kåren i Borlänge varit dålig på att informera om mötet.

– För mig kom det som en chock, säger Michaela Ulin, som studerar på Detaljhandelsprogrammet i Borlänge. Jag fick reda på att styrelsen skulle samlas i den här viktiga frågan via massmedia. Jag hade hellre fått informationen från skolan.

Felicia Hindriks på Detaljhandelsprogrammet håller med.

– Skolan skulle ha informerat oss tidigare och berättat varför en flytt är ett aktuellt alternativ.

– Vad än beslutet blir och när det än verkställs borde vi som skolans kunder fått en analys av läget innan vi läser om det i tidningen, säger Lisa Rydberg, som nyss börjat studera på Högskolan Dalarna. Blir det en flytt kan jag vara en av de som kommer att få lov att börja planera för en sådan.

– Ofta hör man att de stora besluten tas i Falun. Flera i personalen har också sina huvudkontor där. Därför finns en känsla här av att komma i andra hand. Den problematiken skulle försvinna med en gemensam plats där allt finns samlat. Utmaningen för Falun blir att hitta bostäder till alla, menar Sofie André och Julia Lilja på Detaljhandelsprogrammet.

Desirée Persson, Alexandra Fogelberg och Sanna Andersson studerar Grafisk Design.

– En förflyttning av vår institution kommer att bli kostsam. Den kräver mycket utrymme, berättar Sanna Andersson.

Joel Mååg började studera Industriell Ekonomi i september.

– Mitt program tror jag är lätt att flytta. Om Högskolan blir starkare genom en sammanslagning är det ett starkt argument.

Emma Skogbergs driver Café Duett på Högskolan Dalarna i Borlänge.

– Jag har inte fått någon information överhuvudtaget om att nått är på gång även om en flytt inte sker i morgon. Men när jag fick reda på att styrelsen satt sig ner i ärendet blev jag skärrad. Jag är beroende av högskolans studenter. Försvinner de måste jag lägga ner.

Jonas Renngård från Söderhamn studerar Systemvetenskap i Borlänge.

– Jag tycker det skulle vara kul att gå på en riktigt stor skola med många olika människor på en och samma plats. Det skulle påverka atmosfären också vid sidan om skolan. Jag säger Ja, till en flytt till Falun.

Emma Skog studerar Personal & Arbetsliv i Borlänge.

– Då jag bor i Hofors skulle en flytt till Falun vara bra för mig men en katastrof för Borlänge.

Här finns fler texter angående eventuell flytt av Högskolan Dalarna från Borlänge till Falun