Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar bemannar fritidsgården

Oppositionen fick inte igenom att kommunen ska återöppna fritidsgårdarna i Älvdalen, Idre och Särna.
I Älvdalen drivs nu verksamheten av föräldrar.

Fritidsgårdarna, som för drygt ett år sedan stängdes av ekonomiska skäl, kom upp när på kommunfullmäktige i måndags kväll skulle besluta om nämndsplan för barn- och utbildningsnämnden, Bun.

Peter Egardt, S, ville i första hand ha en ny återremiss av nämndsplanen.
– Så att de förstår att fullmäktige menar allvar.
I andra hand ville han att Bun skulle tvingas införa uppföljningsbara verksamhetsmått.

Buns ordförande, Lisbeth Mörk Amnelius, KL, höll dock inte med om att nämndsplanen behövde mer omarbetning. Hon menade att ansvariga politiker och anställda nu måste få jobba med verksamheten.
– Jag har det största förtroendet för barn- och utbildningsförvaltningen och hela nämnden, oppositionen inklusive, sa hon.
Kommunalrådet Kjell Tenn, C, backade upp:
– Den nya skolchefen gör ett jättejobb. Jag tror att barn- och utbildningsnämnden kommer att fixa det här. Det är bara att se framtiden an, sa han.

Och så var det fritidsgårdarna.
– Jag yrkar att fullmäktige uppdrar till Bun att öppna fritidsgårdar i samtliga kommundelar till skolstart 2013, sa Peter Egardt.
Han fick stöd av partikamraten Stig Olsson.
– Det har blivit en ökande förstörelse till följd av att den nuvarande regimen i Älvdalen har övergett våra ungars fritid. Får vi inga ungdomsgårdar, tror jag att vi kommer att hamna i en än värre situation än vi är i i dag.

Gudrun Åsberg, KD, argumenterade mot honom. Hon tycker att det initiativ som ett antal föräldrar i Älvdalen har tagit för att hålla fritidsgården öppen är lovvärt.
– Jag tycker att det är utomordentligt att 20 föräldrar ställer upp nu eftersom kommunens ekonomi ser ut som om vi inte har råd. Vi ska ge heder åt dem som ställer upp, sa hon och tillade:
– Om 20 till ställer upp kan vi ha öppet två dagar i veckan.

Men Socialdemokraterna tyckte att det är fel att lägga över ansvaret på frivilliga krafter.
– De föräldrar som ställer upp gör ett jättebra arbete. Däremot tycker jag att den nuvarande regimen i Älvdalen borde ställa sig i skamvrån, sa Stig Olsson, som tror att att ungdomsgårdar kommer att bli allt mer betydelsefulla för utsatta ungdomar.

S fick dock inte igenom sin begäran om kommunala fritidsgårdar. Majoriteten sa nej till den begäran och ja till Buns nämndsplan som den var.

Jennie-Lie Kjörnsberg