Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar emellan vårstartar

Till första föreläsningen 2008 kom så många att inte alla fick plats. Då handlade det om att våga vara förälder och Föräldrar emellan har gått vidare med föreläsningar på teman som intresserar många.

Bakom Föräldrar emellan i Borlänge döljer sig organisationer som tillsammans hittar angelägna ämnen. På fredagen informerade Tomas Höglund, från Pingstförsamlingen i Borlänge, Anne-Charlotte Pettersson, Rädda Barnen, Jennie Bergström, Studieförbundet Bilda och Anna-Lena Knight, Studieförbundet Vuxenskolan om vårens utbud. Dessutom ingår Adoptionscentrum Dalarna, Lokala brottsförebyggande rådet, BRÅ och Borlänge kommun med folkhälsostrateg Margareta Bolmgren i nätverket.

Föräldrar emellan startade då Tomas Höglund tog idén med sig när han flyttade från Kungsbacka.
– Nu är vi ganska etablerade i Borlänge, konstaterar han och berättar att i höstas kom 170 personer till en av föreläsningarna.
En fördel har man av att vara flera organisationer i samverkan när det gäller att nå ut till så många som möjligt. Information om vad som händer i sprids via skolor, e-postutskick, facebook med mera.
– Syftet är att stärka föräldrar genom att ge dem mer information och kunskap, förklarar Höglund.
Tre punkter bjuds i vårprogrammet och Eva Estberger blir först ut den 5 februari i Pingstkyrkans lokal på Wallingatan.
– Hon kommer från Söderhamn och har flera barn med diagnosen ADHD, berättar Jennie Bergström.

Eva Estberger kommer att prata runt hur viktigt det är barn med ett dolt handikapp får rätt bemötande. Hon tar också upp vad hon själv velat höra och få kunskap om innan hennes barn började fara illa i samhället.
I mitten av mars, måndagen den 11, kommer många tonårsföräldrar att känna igen sig i frågeställningarna runt sömnens betydelse för ungdomars och barns hälsa. Föreläsaren Staffan Garpebring, psykolog på Ungdomsmottagningen i Borlänge, är även författare. Han tar upp problem som kanske kan bottna i informationsstress där smartphones, datorer och ständig uppkoppling kan bidra - men även ett symptom som kan vara en del i ett större sammanhang med oro och stress.
Onsdagen den 10 april är det dags för vårens sista föreläsning och då är temat tonåring. Ungdomsmottagningen i Borlänge berättar om det stöd de kan ge.

Bredden i utbudet gör att föreläsningarna lockar många och flera föräldrar återkommer. Föräldrar emellan är öppna för förslag på sådant som kan vara intressant att ta upp i framtiden.
– Vi kommer att fortsätta så länge jorden består, ler Tomas Höglund och Jennie Bergström håller med. En föreläsning kan vara viktig för att medvetandegöra en insikt, förklarar hon.
– Och det är en härlig gemenskap och en bra mötesplats.
Lena Relte
””Det är en härlig gemenskap och en bra mötesplats.”