Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Föråldrat system”

Trenden håller i sig, utbetalningen av försörjningsstöd fortsätter att öka. Det är gruppen unga utan arbete och invandrar som fortsätter att öka. Förra veckan tog de budgeterade pengarna för året slut.

Trots att årets budget ökades på med 5 miljoner räcker inte pengarna, minst ytterligare 6 miljoner kommer kommunen att betala ut i försörjningsstöd innan året är slut.
– Vi kan inte fortsätta så här, gör vi ingenting och trenden håller i sig så kommer försörjningsstödet nästa år att kosta 40 miljoner kronor, säger omsorgsstyrelsens ordförande Wojciech Nedzewicz (MP).

Försörjningsstödet går framför allt till två stora grupper: unga arbetslösa som bor ensamma och arbetslösa invandrare. Övriga består av utförsäkrade och den traditionella gruppen missbrukare.
– Vi har svårt att klara ökningen, vi har ingenstans att ta pengarna ifrån, säger Nedzewicz. Vi kan inte ta pengar från äldrevården eftersom vårdbehovet ökar inom hemtjänsten och vi får allt fler äldre.

När behovet av försörjningsstöd ökar innebär det också att det behövs fler som arbetar med dessa frågor.
– Det är ju inte som många kanske tror att man säger att man vill ha pengar och så får man det. Vi gör noggranna utredningar, det är en lång och komplicerad process.
– Det är korkat och oansvarigt att bara betala ut pengar, försörjningsstödet är en föråldrad modell som inte borde betalas ut för att människor är sjuka, saknar jobb eller utbildning.

Wojciech Nedzewicz och omsorgsstyrelsen vice ordföra Jan-Åke Andersson (S) är överens om att det måste ske förändringar på riksnivå så att pengarna läggs på jobb, utbildning och sjukvård, i stället för försörjningsstöd.
– Nu kan vi bara parera och då måste vi titta på hur vi kan hantera människor inom nuvarande regelverk och lagstiftning, säger Wojciech Nedzewicz.

Han poängterar att det handlar om att ge jobb i stället för bidrag till alla de som vill och kan arbeta för att bryta mönstret.
Nedzewicz menar att det finns möjligheter inom nuvarande regler och lagar en diskussion han kommer att ta upp med majoritetspartierna i budgetarbetet. Det handlar om att satsa på nystartjobb, framför allt för unga arbetslösa.
– Vi är fega om vi inte satsar. Det blir inte dyrare. Om kommunen klarar 100 jobb under två innebär det att 100 unga tas ur vårt system och får en markant social förbättring och möjligheter att bygga sitt liv.

Wojciech Nedzewicz säger att han vet att han vet att kommunens styrande majoritet håller med men att man måste diskutera hur en finansieringskonstruktion skulle kunna se ut.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se