Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringar i kyrkan

Kyrkan förändras – på nytt.
Efter en turbulent tid, med organisationsförändringar, kommer ett kyrkoval som minskar den demokratiska basen inom Gagnefs pastorats politiska organisation.
– Oavsett vilken av de två listorna man väljer är det viktigare än någonsin att rösta, anser Birgitta Ihlis, vice ordförande i kyrkonämnden.

Socialdemokraterna har ingen lista och Kristdemokraterna har lämnat den borgerliga samlingslistan.
Det innebär att kyrkovalet i Gagnefs pastorat står mellan borgerliga Samling för kyrkan och En levande kyrka, med rötter i laestadianska Dalarnas Fridsförening.

– Kyrkonämnden och de tre församlingsråden kommer att ersättas av ett pastoratskyrkoråd. Det innebär att antalet kyrkopolitiker kommer att minska, klargör Birgitta Ihlis.
Hon är förstanamn på den borgerliga samlingslistan och förklarar minskningen av antalet kyrkopolitiker kommer att sänka kostnaderna, vilket är viktigt i dagens ekonomiska verklighet.
– Men det är tråkigt att varken S eller KD ställer upp i valet. Ett valresultat ska ju spegla den breda allmänhetens åsikter och förutsättningarna för det har minskat när det bara finns två listor, konstaterar hon.
Ritva Löppönen, förstanamn på En levande kyrka-listan, håller med och uppmanar kyrkomedlemmarna att engagera sig och verka för kyrkan som en naturlig mötesplats för alla.

De kyrkopolitiskt intresserade i pastoratet konstaterar ändå att samförståndet mellan politikerna är stort och att verksamheten är mycket bred, öppen och vänder sig till alla åldrar, inte minst barn och unga.
– Kyrkan står också för historia, traditioner, kultur och social verksamhet på hemmaplan och ute i världen. Det är en viktig samhällsinstitution och inte minst lokalerna är värdefulla för samhället i stort.
– Visa ert stöd för den öppna och lättillgängliga folkkyrkan genom att gå och rösta. Kyrkovalet är något av en nystart för hela pastoratet, konstaterar kyrkopolitikerna.

Kent Olsson/DT