Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förankra försvaret bättre

Alltför många hoppar av den grundläggande militära utbildningen, gmu, drygt 40 procent. Det rapporterade SR Ekot i går.

Man kan bena upp statistiken. Nästan åtta procent hoppar av innan gmu börjar, eller i början av gmu. Ytterligare 18 procent hoppar av gmu medan den pågår. Och 18 procent fortsätter inte inom försvaret efter att de gjort gmu. Att många hoppar av försvaret gör att utbildningen av dem kostar pengar i onödan.

Visserligen har försvaret räknat med avhopp i sitt system för utbildning, och anställning. Men inte på de höga nivåer de varit på under 2012.
Företrädare för försvaret framhåller att nivåerna på avhoppen, efter en tids utbildning, är på väg ned. De nivåer på nästan 20 procent som inte fortsätter efter gmu, eller hoppar av under gmu, är på väg ned och är cirka 15 procent för 2013. I ursprungliga målsättningarna ska de dock inte vara mer än tio procent.
Många svenskar har nog inte följt med så bra gällande försvarets förändring. Värnplikten är avskaffad och ersatt med ett frivilligt system. Inom det går det att genomgå gmu. Och sedan går det att ta anställning som soldat på hel- eller halvtid en viss tidsperiod. Det går även att ha ett uppehåll mellan gmu och anställningen, vanligen ett år.

Det nya systemet, som har drag gemensamt med andra länders system för yrkessoldater, syftar till att ge fler, välutbildade soldater att tillgå för försvaret. Dessa ska gå att sätta in i operationer utomlands som Sverige deltar i.
I värnpliktssystemet kunde bara personer som genomgått värnplikten användas för tjänstgöring utomlands. De som genomgick värnplikten var visserligen många varje år, men de kunde inte användas förrän de gått färdigt den utbildningen.

Under värnpliktstiden fanns många soldater på papperet, men få fanns att tillgå i praktiken. Folk som gjort värnplikt behövde i så fall kallas in och genomgå repetitionsutbildning på några veckor.
Under de drygt hundra åren med värnplikt, som länge bara gällde män, fanns en bred folklig uppslutning för försvaret och uppgifterna att försvara Sverige och delta i operationer i FN-regi.

Med systemet med yrkessoldater är risken att försvarets folkliga förankring släpper. Systemet har dock inte varit verksamt så länge så det går inte att uttala sig än på något år om det blivit en minskad folklig förankring. Tyvärr är risken att det blivit det.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se