Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundet hyllar Salo

Tommy Salo har inte svikit Jacob de la Rose.

Nu rycker internationella hockeyförbundet ut och backar upp Leksands IF.

– Salo har agerat helt rätt, säger informationschefen Szymon Szemberg på IIHF.

Internationella hockeyförbundet, IIHF, följer turerna kring supertalangen Jacob de la Rose intensivt.

Och enligt IIHF är det ingen tvekan vilken part som har agerat rätt.

– Leksand och Tommy Salo äger den här frågan. Han har fullt stöd från internationella ishockeyförbundet, det är starkt att inte falla för trycket, säger Szymon Szymon Szemberg.

Den tredje juli valdes de la Rose av OHL-laget Windsor Spitfire i CHL-draften.

Enligt klubbens general manager, Warren Rychel, var det också i just Windsor som Jacob skulle spela kommande säsong – om det inte var för Salo.

– Hela situationen är obehaglig. Leksand har kontrakt med spelaren, men utsätts för press, både från juniorlaget och från agenterna, säger Szemberg.

Windsor, Rychel och spelaragenterna är de stora bovarna, enligt IIHF.

– I en NHL finns det en tradition, du uppvaktar inte en kille som är under kontrakt. Juniorklubbarna kan däremot vara väldigt aggressiva, moralen är annorlunda, säger Szemberg.

Enligt Rychel är det Jacobs egen önskan att spela där?

– I det här läget skulle en bra agent ha förklarat för Jacob att hans karriär är på rätt väg. I stället uppmuntrar agenten honom att gå ned till ett juniorlag – den nivån han lämnade för två år sedan, säger Szemberg och fortsätter:

– Det går att jämföra med att han precis har gått ut gymnasiet och står inför högskola. Att då gå till ett juniorlag är som att gå tillbaka till nian.

Rychel verkar vara av en annan uppfattning?

– Tro fan att han säger att Jacob passat bra där. Det är en välutbildad svensk kille, överkvalificerad för kanadensiskt juniorspel,

säger Szemberg och fortsätter:

– Det är som att säga att Zlatan Ibrahimovic skulle passa jättebra in i Brage just nu. Ja, men är Brage just nu väldigt bra för Zlatan? Det är en extrem jämförelse, men du förstår vad jag menar.

Den nivå som gäller för juniorligan lämnade Jacob de la Rose för två år sedan – enligt informationschefen Szymon Szemberg på IIHF.

Fredrik Falk
fredrik.falk@dt.se