Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördömer rasismen

”Det är viktigt att ta avstånd från dessa antidemokratiska krafter och inte låta deras åsikter få inflytande över vår demokrati och vår kommun.”

Annons

Så lyder budskapet i det uttalande som ett enat kommunfullmäktige i Ludvika antog på måndagskvällen.

Uttalandet var en markering mot de personer som uttryckte främlingsfientliga åsikter på ett informationsmöte i Sunnansjö för en tid sedan gällande det asylboende som är på väg att öppnas på Tallmogården.
Samtidigt som fullmäktige höll sitt möte kom uppgifter om att de första asylsökande personerna var på väg till Tallmogården. Det skulle handla om 18 personer från Syrien och Eritrea.

Kommunalrådet Maria Strömkvist (S) var först upp i talarstolen, där hon berättade om hur skrämmande och otäckt hon tyckte det hade varit på mötet i Sunnansjö.
– Det var ren och skär rasism och nazism, sa kommunalrådet och tyckte det är viktigt att kommunens politiker markerar för alla människors lika värde.
Moderaten Håge Persson var också på plats i Sunnansjö:
– Jag blev skärrad, sa han och ställde sig bakom förslaget till uttalande.
Det gjorde också Sverigedemokraten Mats Persson, även om han först ville ha ett tillägg i uttalandet om ett avståndstagande också mot vänsterextrema yttringar. Det kravet tog han dock tillbaka lite senare.

Sten G Johansson från Vänstern, Johnny Karlsson, Folkpartiet, Lotta Wedman, Miljöpartiet, Leif Sköld, Bopartiet och Centerns Jan Willner gick alla fram i talarstolen och förklarade sitt stöd för uttalandet.
När kvällens ordförande, Britt Marinder, slog klubban i bordet som en bekräftelse på att uttalandet var antaget kom applåder från flera håll i salen.

Så här lyder uttalandet i andra delar:
”Vi vill att Ludvika kommun ska präglas av öppenhet, medmänsklighet och respekt för de mänskliga rättigheterna. (....) Det är viktigt att vi står upp för dessa värden eftersom vi vill leva i en fungerande demokrati, där man oavsett bakgrund ska känna sig trygg och kunna leva ett värdigt liv.
Störningar som motverkar detta finns. De mer extrema ser demokratin som ett svagt styrelseskick och önskar en stark ledare som härskar och som de kan se upp till. De hatar de andra, de okända, de fram andra platser och länder. Hatet har ofta sin grund i rädsla och okunskap eller brist på förmåga till inlevelse, om hur en livssituation kan förändras över en natt. Genom krig, politisk förföljelse, våld eller naturkatastrofer. Ibland slår deras åsikter igenom på möten eller i media trots att dessa extremister är ett fåtal.”

Torbjörn Svensson/DT