Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Före detta chef för Grådö mejeri kritisk mot styrelse och chefer


Händelserna kring Milko får Erich Colberg, tidigare chef för Grådö mejeri, att reagera.
- Jag är mycket kritisk mot både styrelse och chefer. Det har gjorts felaktiga investeringar och varit en turbulens med olika vd:ar. Mycket har gått snett, säger han.

Erich Colberg jobbade 38 år på mejeriet varav 20 som chef. Han avgick 1999. Han tycker att det gick fel redan från början när Milko startade.
- Det var Dalamejerier fram till 1990. Sedan bildades Milko. Jag var av uppfattningen att vi skulle gå ihop med Gävle. Det var mycket diskussion om Bergslagsmejerier med Gävle, Dalarna och Örebro. Sen gick Örebro till Arla och då var det Dalarna och Gävle. Men man vände sig till Hälsingland och Värmland. Där var det starka bönder i styrelsen och Dalarna kom i kläm, säger Erich Colberg.
Milko investerade i ysterier i Bollnäs och Karlstad och lade ned ysteriet i Arvika.
- Jag personligen anser att det var fel. Det höll bara ett antal år. Man borde ha sett att mjölkinvägningen minskat. Man borde ha behållit det befintliga ysteriet i Arvika som gjorde jättefin ost, säger Erich Colberg.

”Spiken i kistan”

Samtidigt har en rad vd:ar avlöst varann och huvudkontoret flyttats gång på gång. Först från Falun till Karlstad och i slutet av 90-talet till Östersund. För ett par år sedan sedan gick flytten till Stockholm och därefter tillbaks till Östersund.
- Det har varit rörigt och det har bidragit till att Milko aldrig satt sig. Det är väldigt synd när det fanns så stora förhoppningar på Milko. När Milko la ned i Sundsvall för ett år sen var det spiken i kistan.

Dansk dominans

Erich Colberg tror att det inte finns någon återvändo, Milko måste gå upp i Arla.
- Arla tar marknaden steg för steg och har nu 64 procent. Arla har köpt in sig och pressar hårt på de mindre mejerierna. Det är dansk dominans i Arla. Jag hör från kolleger att Arla nu håller på att ta över mejerier även i norra Tyskland, säger Erich Colberg.

SYLVIA KJELLBERG