Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förening vill inplantera vildren i Dalarna

Plantera in skogsvildren i Dalarna. Det föreslår föreningen Skydda skogen i en skrivelse till Naturvårdsverket och länsstyrelsen Dalarna. En tanke är att ge vargen ett nytt bytesdjur.

På så sätt kan konflikten kring vargar och tamboskap minskas. Skogsvildren har tidigare funnits i Sverige men har utrotats av människor. Djuren finns nu enbart i ett hägn i Järvsö.

Föreningen Skydda skogen föreslår att möjligheterna att plantera in skogsvildren i Dalarna utreds. Föreningen förespråkar något eller några av områdena Vildmarksriket (Mora-Orsa-Vansbro), Ore Skogsrike (Rättvik) och Lungsjöån (Falun-Rättvik-Leksand).

Skogsvildrenen konkurrerar inte med några andra djur. Renarna måste ha renlav för att överleva och renlaven missgynnas av kalhyggen. Skydda skogen anser att hyggesbruket bör begränsas. I de föreslagna områdena finns skyddsvärd äldre tallnaturskog som inte får avverkas. Skydda skogen anser att rewilding, återinplantering av vildren, kan motivera till att större arealer skog skyddas och att ekologisk landskapsplanering tillämpas med hänsyn till hela ekosystemet.

För närvarande förstör ett skövlande skogsbruk den gröna infrastrukturen i områdena, skriver föreningen.

Skydda skogen listar några fördelar med skogsvildrenen:

Djuret är intressant för turismen i kombination med sevärda naturskogar.

Underarten skogsvildren minskar globalt. En ny population på Skandinaviska halvön kan bidra till att säkra djurets överlevnad.

En förstudie och ett experiment skulle skapa jobb och öka kunskaperna.

Bakom föreningen Skydda skogen står bland andra Bengt Oldhammer och Rolf Lundqvist, naturskogsinventerare.