Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningar är i kris

Förenings-engagemanget minskar.

– På sikt är det ett hot mot aktivitetsutbudet, servicen och samhällsutvecklingen, anser Börje Bergqvist.

Han är övertygad om att det krävs krafttag från samhället för att vända utvecklingen.

Börje Bergqvist har varit föreningsledare i 60 år och verkat på alla plan, inom ungdoms- och elitidrotten, men också inom kultursektorn.

Han har varit kommunal fritidschef och när han kom till Mockfjärd 1979 imponerades han av engagemanget och optimismen inom föreningslivet, de många och stora planerna och inte minst av att föreningarna klarade av att ha en bred verksamhet och samtidigt sköta sina anläggningar.

– Nu minskar de gemensamma verksamheterna och allt fler satsar på indviduella aktiviteter som Vasaloppet och Vansbrosimningen. Inget ont i det, det är viktig friskvård, men det gör det allt svårare att rekrytera ledare, samtidigt som vi förlorar gemenskapen i föreningarna och en del av möjligheterna att utveckla det samhälle vi lever i, säger han och tillägger att tv:n och datorn tar allt mer av den tid som tidigare ägnades åt föreningsliv.

Han är övertygad om att det här kommer att utarma många samhällen, att fina anläggningar kommer att förfalla och försvinna i takt med att underlaget för driften av dem minskar.

Parallellt med den utvecklingen får allt färre och allt äldre ledare bära en allt tyngre börda.

– Här i Gagnef, där föreningarna sköter anläggningarna, börjar de köpa de tjänster som tidigare utförts ideellt. Det riskerar att belasta en redan hårt ansträngd kommunal budget och riskerar att leda till att anläggningar läggs ner och föreningar tynar bort.

Börje Bergqvist tycker att det ligger i samhällets intresse att försöka vända utvecklingen och menar att det kan ske på många sätt, inte bara med ekonomiska bidrag.

Här är några:

Myndigheter och företag måste betrakta ledarer- farenheter från förenings- livet som verkliga meriter vid exempelvis personal- rekrytering.

Samarbetet mellan skolan och föreningslivet borde utvecklas. Låt föreningar informera i skolan och låt skolan utnyttja föreningarna i undervisningen genom att exempelvis förlägga några av Mockfjärdsskolans lektioner i historia till intill-liggande Gammelgården.

Stimulera till samarbete mellan föreningar om exempelvis ledarutbildning så som nyligen skett i Dala-Floda.

Föreningsledaren vill väcka alla goda krafter, uppmana alla föräldrar att någon period jobba i barnens föreningar, prioritera samvaro före resultat – innan det är för sent.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se