Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare frias från sexövergrepp mot barn

Tingsrätten fann att offrets berättelser fick sådant stöd av övrig utredning att den 57-årige företagaren dömdes till fängelse i tre och ett halvt år för två barnvåldtäkter och några andra övergrepp mot henne.
Nu frias 57-åringen helt av Svea hovrätt och kan räkna med ett stort skadestånd från staten.

Utredningen inleddes med att det minderåriga offret anmälde hur hon under ett halvår hösten 2011 utsatta för flera sexövergrepp av 57-åringen. Han anhölls i sin frånvaro 10 juni och greps 13.42 samma dag.

När han greps hade 57-åringen bara att par fortkörningar i belastningsregistret, drev ett populärt företag och satt i flera bolagsstyrelser.
Han har konsekvent nekat till allt han anklagats för, hävdat att han tar kraftfullt avstånd från den typen av handlingar och har även hävdat att han på grund av sjukdom inte fysiskt kunnat genomföra de övergrepp han åtalats för.

Tingsrätten avfärdade mannens bortförklaringar, fann stöd för offrets berättelse i vittnesmål från andra hon berättat för och i hennes egna dagboksanteckningar.
Svea hovrätt gör en rakt motsatt bedömning. Även hovrätten finner hennes berättelse fri från motsägelser och överdrifter och därmed självupplevd. I några avgörande detaljer skiljer sig vad hon berättar från vad som framkommit i utredningen. Hon har berättat om strategier hon använt för att undgå övergrepp. En anhörig berättar dock att hon börjat med de vanorna först senaste halvåret, alltså långt efter de åtalade händelserna.

Inte heller har vittnen i hennes och den åtalades omgivning sett något ändrat beteende från offret gentemot 57-åringen efter de påstådda övergreppen.
57-åringen är släppts ur häkte och ett utdömt skadestånd om 140 000 kronor undanröjs. Även åklagaren hade överklagat, med krav på hårdare straff.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se