Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare söker rekonstruktion

Med två miljoner kronor i skulder har ett av företagen vid Hjultorget i Insjön begärt och beviljats företags­rekonstruktion.
– Vi har banken med oss så vi hoppas på det bästa, säger advokat Åke Söderman som utsetts till företagsrekonstruktör.

Den sista oktober lämnade företaget in en ansökan till Mora tingsrätt om företagsrekonstruktion. Detta då man inte längre hade några likvida medel – reda pengar – att betala räkningarna med.

Listan över borgenärer – företag eller andra som har fordringar på Insjöföretaget – omfattar 57 olika företag samt Skatteverket.
Anledningen till att företaget hamnat i den här situationen är enligt uppgift att man gjort stora investeringar samt att den aktuella branschen i stort har haft det tufft den senaste tiden.
Advokat Åke Söderman i Rättvik – som har utsetts till företagsrekonstruktör – är dock försiktigt optimistisk.
– Framför allt eftersom banken fortfarande låter oss använda checkkrediterna. Sedan har flera leverantörer också meddelat att företaget får handla med dem även i fortsättningen.

För att verksamheten ska kunna fortsätta krävs dock att utgifterna minskas rejält.
Bristen på kontanter löser man tillfälligt genom att sälja ut vissa produkter som sedan kommer att tas ut ur sortimentet.
Förhoppningen är också att få in en ny aktiv delägare samt hitta någon slags kompletterande verksamhet som man kan samarbeta med och som kan hyra in sig i lokalerna.

På måndag hålls ett borgenärssammanträde vid Mora tingsrätt.
Då avgörs om det finns förutsättningar att gå vidare med rekonstruktionen eller om det är konkurs som gäller för företaget.
Företaget har haft mellan tre och fyra anställda och har nu beviljats lönegaranti – att Länsstyrelsen betalar innestående lön – för en anställd.

Annki Hällberg/DT