Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förfallet ska blomstra

Sedan 2001 då Gränges­bostäder AB gick i konkurs har det gamla bostadsområdet Käll­fallet i Grängesberg stått och förfallit. Vad som skall göras med ­husen har sedan dess varit hett omdiskuterat, ända fram till nu.
– Vi ska renovera ­kulturarvet, för det är vad det är, säger Cata­rina Eriksson, medlem i Grängesbergs byalag.

Grängesbergs byalag arbetar med att bevara och skydda historiska miljöer och byggnader. Sedan 2010 har de undersökt möjligheterna att ta över de 23 husen som finns i det gamla bostadsområdet Källfallet.
Kommunen har tidigare varit inne på att riva de gamla och hårt åtgångna ­kåkarna, men det ville Grängesbergs byalag sätta stopp för. Proceduren var i gång och för nästan exakt ett år sedan blev det klart att byalaget fick ta över husen.
– De första två husen är nästan färdigrenoverade. Vi är tidsoptimister, men om vi ska vara rimliga kommer allting att stå klart om fem år, säger Richard Jansson, medlem i byalaget.

Källfallet var ett av de två bostadsområden som byggdes i Grängesberg på 1980-talet. År 1990 lades den sista gruvan på orten ned. Den stora gruvdöden inleddes när de internationella malmpriserna började falla. Det gjorde att många som tidigare hade arbetat inom gruvindustrin blev utan jobb, och lämnade orten helt sonika. Mellan 1993 och 2003 rev Ludvikahem sammanlagt 883 lägenheter, och många trodde att Källfallet skulle gå samma öde till mötes.
– De flesta som flyttade härifrån lämnade allting i all hast. Det gjorde att de lämnade möbler och allting kvar som sedan har stått och förfallit tillsammans med husen, säger Catarina Eriksson, medlem i Grängesbergs byalag.

I nuläget har femton hus i området redan blivit sålda.
– Det verkar finnas lust på bostäder. Många av de som har köpt hus här har tänkt hyra ut det när renoveringen är klar, alternativt bosätta sig i området själva, säger Richard Jansson.
När människor bebodde lägenheterna värmdes de upp med hjälp av elvärme. Med andra ord har inget av husen vattenburen värme.
– Det mest troliga är att de kommer värmas upp med luftvärmepumpar när allting står färdigt, säger ­Richard Jansson.

Exakt vad husen har kostat att köpa vill han inte gå in på. Men han berättar att det rör sig om runt 25 000 kronor. Den totala boytan för de olika bostäderna kommer att ligga på mellan 40 till 180 kvadratmeter.
Det är dock inte enbart husen som blivit naggade och utnötta av tidens tand. Området i sig har tidigare lämnats helt åt sitt eget öde. Träd och buskar har fått fritt spelrum.
– Allt hade vuxit igen. ­Hela området ska givetvis åtgärdas, säger Catarina ­Eriksson.

Andreas Irebring/DT