Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förföljde kvinnan trots kontaktförbud

Den 57-årige mannen döms för misshandel, olaga förföljelse, olaga hot, försök till våld mot tjänsteman och ofredande. Han ofredade kvinnan gång på gång och överträdde kontaktförbudet sju gånger. Han accepterade inte att de inte längre var tillsammans, säger hon.

Annons

Han döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om domen blivit fängelse hade det blivit sex månader.
Behandlingsplanen består av att program som bygger på social inlärningsteori och drivs av kriminalvården. Det riktar sig mot män som använt våld och visat kontrollbeteende i nära relationer.

I december 2012 var 57-åringen så berusad att han inte kom in på krogen i Borlänge. Då blev han irriterad på vakten men även på kvinnan. Vakten som kände igen honom sedan tidigare såg hur han höll fast kvinnan och tryckte henne mot dörren. När vakten drog bort henne från 57-åringen försökte denne slå vakten och blev också irriterad på kvinnan. Det ledde till domen försök till våld mot tjänsteman.
Hon berättar i förundersökningen om hans kontrollbehov, aggressiva beteende och oresonliga svartsjuka, att han till och med blev svartsjuk på filmer hon hade med Russel Crowe. En kort period var de ett par men bodde inte ihop. Hon ansökte sedan om kontaktförbud när han skickat otrevliga sms och sagt fula ord till henne. Hon berättar också att hon avslutade förhållandet efter den gången han blev aggressiv och krossade en glödlampa ovanför hennes huvud och uttalade "jag ska krossa dig". Det ledde till domen olaga hot.

Han ångrade sig djupt efter varje gång han varit hotfull och en period gick han i samtal och det blev bättre men bara tillfälligt, beskriver hon. Han överträdde kontaktförbudet vid sju olika tillfällen och skickade även djupt kränkande sms. Tingsrätten anser att hennes berättelse är detaljerad och sammanhängande att det är helt utrett att hon inte önskat någon som helt kontakt med 57-åringen.
Rätten anser också att han måste ha insett det. Han har också i många delar stött hennes berättelse. Domen olaga förföljelse kom från maj-september 2013 då han sände ett stort antal sms-meddelanden "mycket otrevliga" till henne. Två domar på misshandel kom från en gång han sparkat henne och att han flera gånger knuffat henne så att hon fallit omkull.

Rådmannen och en nämndeman skiljde sig från rättens bedömning och ansåg att skyddstillsyn inte var tillräckligt för att hindra 57-åringen från att återfall i brott. De ville därför att påföljden skulle bli sex månaders fängelse. Men rätten betonade att han varit öppen och själv berättat för frivården att han dömdes för olaga hot och misshandel mot sin dåvarande sambo för 20 år sedan. Och påföljden blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han är också skyldig att utge skadestånd till kvinnan, totalt 25 000 kronor och för sveda och värk 27 500 kronor.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se