Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förföljelser, sexuella trakasserier och knivhot – studenter berättar om Borlänges studentboenden

Förföljelser, sexuella trakasserier, rån och bränder är några av de saker Isak och Katrin varit med om under sina år på Borlänges studentboenden. ”När det är mörkt ute är det ingen som går ut ensam”, säger Katrin Weiler.

2013 flyttade Katrin Weiler från Tyskland till Borlänge och studentboendet Locus på Tjärna ängar. Vid sjutiden en lördagskväll för tre veckor sedan skulle hon gå hem från Kupolen.

- Då var det en kille från området som förföljde mig. Han pratade mycket sexuellt snack, som att jag kan visa dig bla, bla, bla och såna grejer, säger hon.

Hon sa åt honom upprepade gånger att hon inte var intresserad och att han skulle gå men det hjälpte inte. När hon närmade sig Locus sprang hon till huset och försökte stänga ytterdörren bakom sig.

– Men jag var inte stark så jag kunde inte stänga dörren.

Killen trängde sig in och hon sprang mot receptionen. Där stod det några manliga studenter och när han såg dem gav han sig av.

– Jag var jätterädd, säger hon.

Läs också: Tunabyggens vd: "Min bild av det här området är att det är tryggt"

Läs också: Studenterna själva sågar Borlänge som studentstad – "Jag känner mig inte säker här!"

Läs också: Föreningen agerar för att minska otryggheten bland Borlänges studenter

Hon säger att det inte är första gången hon blivit trakasserad i bostadsområdet. Varma sommardagar när hon gått i shorts till närbutiken har personer längst vägen kommenterat henne.

– Det är några tjejer från området som säger typ bitch eller något sedan är det killar som står och visslar. Det känns inte bra.Man borde få bära vilka kläder man vill. Ibland säger de också något sexuellt som vill du följa med och såna grejer. Man känner sig lite som en prostituerad eller nånting, säger hon.

Hur ofta har det hänt?

– Några gånger. Det är också andra tjejer som harberättat det.

Vilka är det som gör så här?

– Det är inte bara ungdomar det är också äldre.

Läs också: Enkät: Vad tycker du om Borlänge som studentstad?

Isak Andersson sägeratt det är väldigt ovanligt att se ensamma studentkvinnor i Tjärna ängar efter mörkrets inbrott. Katrin Weiler håller med.

– Jag ser alltid minst två även på vägen till Hemköp som bara ligger runt hörnet. När det är mörkt ute är det ingen som går ut ensam, säger hon

Flera liknande kommentarer återfinns i högskolans rapport ”Högskolan Dalarnas framtida lokalisering”. Där beskriver flera kvinnor att de känner sig otrygga och hälften av studentskorna i Tjärna ängar uppger att de är missnöjda med området.

Isak Andersson har bott i alla Tunabyggens tre studentboenden. Nu bor han på Kornstigen 23 som ryms i samma hus som ett vandrarhem. En tisdagskväll i februari började larmet tjuta.

– Det här året startade vi med ett försök till rån på vandrarhemmet, säger han.

Knivbeväpnade män hade tagit sig in i receptionen och en i personalen blev skuren.

Förutom händelserna ovan har de upplevt sophus som brunnit, en tjuvkörd bil som krockat in i ett träd utanför Isak Anderssons fönster, cykelstölder och uppbrutna dörrlås

De är båda kritiska till hur Borlänge kommun och Tunabyggen behandlat problemen och upplever att de inte fått tillräcklig respons när de berättat om dem.

– Det känns inte som att situationen för det här bostadsområdet för studenter tags på allvar från varken kommunen ellerTunabyggen, säger Isak Andersson.

Katrin Weiler berättar om en händelse som inträffade 2015 där hon anser att Tunabyggen var för passiva. Enligt henne bodde en man på Locus som under flera månader ställde till med mängder av problem. Mat stals i köket, drogade kompisar befann sig i korridoren och han knivhotade folk på fester.

– Vi var till Tunabyggen många gånger men de sa at de inte kunde hjälpa, säger hon.

En dag hördes upprörda röster från korridorsköket.

– Köket var fullt med blod och han låg där på golvet. Jag kan inte beskriva det, det var som CSI.

Först efter den händelsen sades mannens kontrakt upp enligt Katrin Weiler.

Båda två arbetar nu för Dalarnas studentkår som förespråkar en flytt av hela högskolan till Falun. Isak Andersson anser att studentboendena bör flyttas från Tjärna ängar oavsett om högskolan blir kvar i Borlänge eller inte.

– Det är så många incidenter som händer här. Det är inte ansvarsfullt att ha studentbostäder här, säger han.

Anser ni att det är så allvarligt?

– Jag tror vi tjejer är mer rädda. Det känns konstigt för alla men tjejerna är mer rädda att gå ut, säger Katrin Weiler.

Tjärna ängar är ett väldigt segregerat område. Är det inte positivt att det bor studenter här för att bryta segregationen?

– Det är en väldigt svår fråga. Jag skulle kunna ställa frågan tillbaka och säga ska man verkligen lägga ansvaret på studenter för att göra det? Jag har inget bra svar på det utan skulle svara med den frågan, säger Isak.

Läs också: Här kan studenterna engagera sig i Tjärna Ängar

Läs också: 370 jobb försvinner från Borlänge till Falun vid högskoleflytt – stor utredning klar

Läs också: Borlänge kommun om högskolan:" Vi är beredda göra ett omtag"

Läs också: Tjängan för både jobb och fritid på Tjärna Ängar

Läs också: UMIS – en stark kraft på Tjärna Ängar: "Viktigt mötas och föra en dialog"

Läs också: Angelica Andersson: Det bubblar av kraft på Tjärna Ängar