Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandlingarna pågår på Stora Enso i Fors

Förhandlingar pågår om uppsägningar på Stora Ensos kartongbruk i Fors. Pappers avdelningsordförande Janne Westman säger att man tar steg för steg.

12 augusti varslade Stora Enso 130 av de 650 anställda på kartongbruk i Fors om uppsägning. 50 av dem är tjänstemän, 80 arbetare.
Samtidigt meddelade Brukschefen Cecilia Carter att inga linjer stängs, produktionen ska bibehållas och liksom kvaliteten på produkterna.
Det fick Pappers ordförande Janne Westman att tvivla på att man ska kunna ta bort så många tjänster med och klara samma produktion.

Det handlar om ekonomin, pappersbranschen är hårt drabbad av konjunkturer, minskad efterfrågan och hård konkurrens. Stora Ensos sparprogram innebär att 2 500 tjänster ska bort inom koncernen. Fors kartongbruk är en av de lönsamma delarna av koncernen men drabbas ändå av neddragningarna.
Förhandlingar pågår.
– Nu försöker vi sätta den framtida organisationen för att komma fram till hur mycket folk som behövs för att klara produktionen, säger Janne Westman.
Det innebär att man inte kommit så långt att man börjat diskutera turordningar.
– Vi tar det steg för steg, det får ta sin tid så att vi kan säkra en hållbar framtid, säger Janne Westman.

Han tror inte att man börjar diskutera turordningslistor förrän i november-december.
Stora Ensokoncernen flaggar för att första april 2014 ska besparingarna vara genomförda.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se