Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Förhoppningsvis kan jag vara fri inom ett halvår”

DALARNA
Nu är alla Quicks morddomar upprivna. Igår beslutade hovätten att han beviljas resning för de tre sista morden han dömts för.
– I första stund som de friande domarna kommer ska vi gå till förvaltningsrätten och kräva att jag blir frisläppt, säger Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, till DD. 

Hovrätten i övre Norrland beslutade igår att Sture Bergwall får resning för de tre återstående morden som han tidigare fälts för. Det gäller Appojauremorden och mordet på Charles Zelmanovits.
Åklagare ska nu gå igenom fallen för att bedöma om det krävs en ny rättegång eller om åtalen ska läggas ned. Det är sannolikt att åtalen läggs ned. I så fall beslutar tingsrätten senare formellt om en friande dom.

Sture Bergwall har dömts för totalt åtta mord. Fem av dem har han redan frikänts från. Ett frikännande från de tre sista morden innebär däremot inte att han går fri.
Han sitter inlåst på den rättspsykiatriska kliniken i Säter. När han började erkänna morden 1992 var han redan dömd till rättspsykiatrisk vård för grovt rån, grov stöld och stöld.
För att han ska bli frisläppt från rättspsyk krävs en dom i förvaltningsrätten. Läkarna på Säter anser att Sture Bergwall är så pass farlig att han inte kan släppas ut. Varje halvår begär de därför att han ska sitta fortsatt inlåst.

För ett halvår sedan bedömde förvaltningsrätten att Sture Bergwall fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning och att återfallsrisken för våldsbrott bedöms vara hög. I veckan hölls en ny förhandling i förvaltningsrätten i Falun. Domen faller nästa vecka.
Sture Bergwall advokat Tomas Olsson uppger till Svenska Dagbladet (SVD) att han ska börja processen att få sin Klient utskriven från Säter om han blir friad från morden.
– Vi kommer att ha egna sakkunniga som gör en bedömning av Stures psykiska status, och för mig råder det ingen tvekan. Tittar man i hans patientjournaler finns det inte en enda anteckning som indikerar psykisk ohälsa sedan han avgiftades från bensodiazepinerna 2002, säger Thomas Olsson till SVD.
Sture Bergwall säger att det kändes väldigt skönt när han fick reda på hovrättens beslut.

Tror du att du kommer att bli frisläppt?
– Ja absolut. Förhoppningsvis kan jag vara fri inom ett halvår.
Har du några planer på vad du ska göra om du blir frisläppt?
– Jag har väldigt klara planer för vad jag ska göra när jag blir fri, men de håller jag för mig själv.

Planerar du att flytta tillbaka till Falun?
– Det vill jag inte säga. Jag vill leva i lugn och ro och komma bort från all uppståndelse kring min person.
Åklagaren Christer van der Kwast ledde alla mordutredningarna mot Sture Bergwall. Han kommenterar resningsbeslutet i ett pressmeddelande på följande sätt:
”Bergwall har fått en gräddfil till resning genom att åklagarmyndigheten inte har förmått att ge en allsidig och korrekt bild av den bevisning som fällde honom. Åklagarsidan har kort sagt vikt ned sig för Bergwall. Hovrättens prövning har blivit därefter.”

Erik Jerdén
erik.jerden@daladem.se


Morden Quick tidigare dömts för

• Sture Bergwall har dömts för åtta mord. Han erkände alla morden men 2008 tog han tillbaka sina erkännanden i en uppmärksammad dokumentärfilm av Hannes Råstam. Sedan dess har han friats för morden på Therese Johannesen, Yenon Levi, Johan Asplund, Trine Tensen och Gry Storvik.
• Appojauremorden: Sommaren 1984 knivmördades de holländska turisterna Marinus och Janny Stegehuis. De låg i ett i ett tält som stod på en rastplats vid sjön Appojaure i Gällivare kommun. 1996 dömdes Thomas Quick för morden i Gällivare tingsrätt.
• Mordet på Charles Zelmanovits: 1976 försvann den 15-årige Charles Zelmanovits efter en skoldans i Piteå. 17 år senare hittades hans kvarlevor. 1994 dömdes Thomas Quick för mord i Piteå tingsrätt.