Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlusterna ökar på Outokumpu

Svenska delen av den finska Ståljätten Outokumpu fortsätter att minska och miljardförlusterna håller i sig visar bokslutet för 2012, och Outokumpu ser många kvartal framför sig med fortsatta dåliga ståltider.

Året då den första finanskrisen slog till 2008 omsatte Outokumpu Stainless AB närmare 20 miljarder kronor och 2011 så omsatte man 11 miljarder. Nu har man fyra raka förlustår bakom sig.
Förlusten 2012 blev hela 2011 miljoner jämfört med 2683 miljoner 2011.

Innan finanskriserna slog till hade Outokumpus svenska del 2303 anställda och efter den kraftiga neddragningen de senaste åren är man nu nere i 1895 anställda i Avesta, Torshälla-Nyby, Långshyttan och Degerfors.
Prispress i Europa som är Avestastålets huvudmarknad, import från icke EU-länder och att tillväxten minskar i samtliga kundsegment är faktorer som leder till kraftig omsättningsminskning och fortsatta förluster.
Av omsättningen på 11 miljarder säljer Avesta-stålet för bara tre miljarder utanför Europa.
Nedskrivningarna i Nyby redovisas till 604 miljoner, till 138 miljoner i Klosterverken i Långshyttan och aktievärdet i svenska och utländska dotterbolag aktiers har skrivits ned med ytterligare 382 miljoner.
Degerfors är den stålort som det satsas i, av investeringarna på 441 miljoner gick 285 till att öka kapaciteten på styckevalsad plåt till Degerfors.

Om framtiden skriver Outokumpu att den globala ekonomin väntas vara fortsatt dämpad 2013 och oron i EU förväntas påverka marknaden för bolagets produkter negativt och ger fortsatt otillfredsställande lönsamhet.
”Den långsiktiga bedömningen, efter 2015, för efterfrågan på rostfritt stål är dock positiv men kommer troligtvis inte att påverka bolagets resultat positivt under de närmsta kvartalen”, skriver bolaget i rapporten.

Bo Joffer/DT