Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnybar energi billigare än ny kärnkraft

Folkpartiet vilseleder om kärnkraften och tycks helt oberört av Fukushimakatastrofens omfattning, en katastrof som höll på att hända även i Forsmark för drygt sex år sen. Många länder, t ex Tyskland, Frankrike, Schweiz, Belgien, har i motsats till Folkpartiet dragit naturliga konsekvenser av denna katastrof och beslutat minska sitt beroende av kärnkraft.

Utsläppen från Fukushima av långlivat radioaktivt Cesium, 360 TBq hittills, enl. det ansvariga kraftbolaget TEPCO, motsvarar ca 4000 Hiroshimabomber. Folkpartiet vill tvärtemot öka vårt beroende av kärnkraft fast vi redan nu har mest kärnkraft per invånare i världen. Sverige klarar sig faktiskt utmärkt utan ny kärnkraft .

Den är idag ungefär dubbelt så dyr som förnybar energi och energieffektiviseringar. En ny reaktor lär enl. leverantörer kosta minst 75 Miljarder kronor om man ska ta rimliga säkerhetshänsyn. Produktionskostnaden blir över 1 kr/kWh, inget som basindustrin vill betala.
Dessutom får man vänta länge på att den nya reaktorn ska producera. I Finland kommer det att ta minst tio år från byggstartsbeslut tills den nya reaktorn är i drift. Under tiden blir alternativen, förnybar energi, allt billigare. Efter 2020 kommer både solenergi och vindkraft sannolikt att kosta under 40 öre/kWh i produktionskostnad. Om Folkpartiet får sin vilja igenom, att ersätta gammal kärnkraft med ny, blir det en merkostnad för Sverige på minst 30 Miljarder per år jämfört med en satsning på hållbara alternativ. Vem ska betala detta?

Folkpartiet överdriver också Sveriges framtida elbehov. Faktum är att Sverige har minskat elbehovet med ca två kärnkraftsreaktorer sen 2001. Senaste året nettoexporterades 20 TWh, motsvarande drygt tre av våra reaktorer. Vi behöver faktiskt inte ny kärnkraft under överskådlig tid. Istället kan vi succesivt ersätta gammal kärnkraft med förnybar energi och effektiviseringar.

En satsning på förnybar energi och energieffektiviseringar medför också betydligt fler jobb än byggandet av nya kärnkraftverk, som inte kommer att byggas av inhemska företag. Bygget i Finland sker för övrigt i stor utsträckning av utländska gästarbetare.
Folkpartiet lovade svenska folket vid folkomröstningen 1980 att avveckla kärnkraften senast 2010. Vi har ju väntat i snart trettio år på att folkpartiet ska infria sitt löfte. Tala om total brist på handlingskraft. Eller lurade man oss medvetet, det säger i alla fall Hans Blix (fp), ledare för linje 2 i folkomröstningen. Nu anklagar man istället andra partier för att vilja snabbavveckla kärnkraften, vad man nu menar med det? I folkpartiets värld går energipolitiska löften med snigelfart.

Faktum är att Sverige kan avveckla kärnkraften på ca tio år genom att ersätta fyra reaktorer med energieffektivisering, tre med vindkraft, två med biokraft och en med solel. Ny kärnkraften behövs faktiskt inte i Sverige i framtiden. Basindustrin kommer för övrigt inte att ha råd med den. I verkligheten satsar pappersindustrin på vindkraft och energieffektiviseringar. Iggesunds bruk är t ex snart helt självförsörjande på förnybar el, SCA vill satsa på inemot 1000 vindkraftverk. Vägen mot en hållbar energiförsörjning förutsätter förnybar energi och energieffektiviseringar. Det är klart billigare och miljövänligare än ny, livsfarlig kärnkraft.

Göran Bryntse, Tekn Dr
Expert på pappersindustrins energiförsörjning i bl a Energikommissionen
Ordf. i Sveriges Energiföreningars Riksorganisation
Assisterande professor i
Energieffektiv Teknik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel